Utrechts Verbond - Geachte heer Van Zanen, 2015 is voor mij een speciaal jaar. Ik ben precies de helft van mijn leven inwoner van Utrecht. Van geboren en getogen Liwwadder ben ik in 18 jaar geëvolueerd van mafklapper tot trotse Uteregter.

Mijn persoonlijke en professionele identiteit is hier gevormd en daar ben ik dankbaar voor. Utrecht is de woonplaats die mij zonder enige moeite heeft weten te verleiden om bij haar te blijven, hoewel Amsterdam, Rotterdam en Berlijn ondertussen stevig met me flirtten.

2015 belooft ook voor Utrecht een speciaal jaar te worden. Van Tour de France tot stromend water in opnieuw geopende grachten: Utrecht gaat bruisen! Daar wil ik als creatieve event-ondernemer graag zo goed mogelijk van op de hoogte zijn. In die hoedanigheid, én als trots Utrechter, meldde ik me op 5 januari jongstleden dan ook op uw Gemeentelijke Nieuwjaarspartij.

Aandachtig luisterde ik naar uw nieuwjaarsrede als nieuwbakken burgervoader. Net als ik begreep u niet dat Lonely Planet en BBC zich trotser uitlaten over onze stad dan de bewoners zelf. U sprak een petit mot en Francais richting de grote stadstrap waar Tourbaas Preud’homme soi-même zich bescheiden had opgesteld. Aan het einde strooide u aquedaat met pakkende retweet-bare City-Marketingtaal zoals #UtrechtMakenWeSamen en #Walkable #Bikeable #Likeable.

Mooie hashtags met een missie waar ik graag aan bijdraag, en ik denk vele andere ondernemers uit onze stad. Inmiddels bestaat er een prachtige verzameling van inspirerende, slimme, gedreven, eerlijke en ambitieuze ondernemers, allemaal mensen met het hart op de juiste plek. Deze mensen, zo weet ik, zijn vaak heel bewust Utregter gebleven omdat ze zich geborgen en vrij voelen in deze stad. Ze slaan het grote geld af omdat ze het kleine veel te mooi vinden #WijMakenUtrechtHeelGraagSamen.

#Samen? Tsja, daar wringt het toch een beetje. Uw nieuwjaarsreceptie weerspiegelde namelijk in zijn geheel niet de bruisende creativiteit die Utrecht voor mij zo bijzonder maakt. Volgens mij heeft u een hele grote kans laten liggen om te laten zien wat Utrecht al jaren in huis heeft.

Had u bijvoorbeeld niet liever uw gasten na binnenkomst laten Koffie Leute onder het genot van verse espresso, gezet van koffiebonen die in uw eigen Village gebrand zijn? Was het nitmooi geweest als naast de imposante maquettes van het stationsgebied een Koningshof vol Vers Vermaak uit de lokale Moestuin had gestaan? En vond u het ook niet een beetje zielig dat een eenzame Oudwijker kaasmaker en Utrechts-Italiaanse worstendraaier, waren weggepropt in de tochtige en donkere coulissen van de Stadshal, in een poging tot Zelfgemaakte Streekmarkt?

U had de muzikale selectie over kunnen laten aan Nederlands Beste Festivalprogrammeur. Dan had de Big Band samen met -Guess Who?-  de Pitto’s, de Nuno’s en de 030303’s van deze stad een prachtige nieuwe Utrechtsound had kunnen laten horen? En dat dan onder het genot van imposante visuals, ge-Blendle-d door de beeldkunstenaars van Set-Up LAB? Ik zie het allemaal voor me, een prachtevent. Geloof me, dit zou binnen één week gerealiseerd kunnen zijn, het is al vaker gedaan!

Wat hield u tegen om creatief ondernemend Utrecht voor u eigen feestje te mobiliseren? Zijn wij misschien te bescheiden? Zijn wij zo druk met ons eigen harde werk dat we deze kans en passant hebben gemist? We hadden u graag geholpen, met alle liefde en inzet!

Gelukkig is 2015 nog maar net begonnen. Er zijn nog kansen genoeg om Utrecht samen te maken. Mag ik u vragen: bent u bereid om de voorvechter te zijn die we zo hard nodig hebben voor het realiseren van al ons moois? Het kost hooguit enkele telefoontjes, één of twee stadse brainstorms, enkele strategisch verspreide e-mails, een dagdeel van uw spaarzame tijd, en een handvol LinkedIn-connecties om dit voor elkaar te krijgen is mijn indruk.

Het Utrechts Verbond helpt u graag op weg. Wat denkt u: zullen we nieuwe kansen met beide handen aangrijpen?

ENTHOUSIASTE GROET

Wilco Admiraal, namens Utrechts Verbond

Iedere twee weken verschijnt er in Nieuws030 een column van één van de leden van het Utrechts Verbond over (actuele) onderwerpen die voor creatief Utrecht van belang zijn. Reageren? Dat kan via info@utrechtsverbond.nl.