Verslaggever Raymond Taams bezocht afgelopen vrijdag het concert van de Urban Dance Squad in de Pandora-zaal van TivoliVredenburg. 
   

‘Kunnen jullie ook aandacht besteden aan de podcast?’, vraagt TivoliVredenburg als ik mail dat ik wil schrijven over het optreden van de Urban Dance Squad. Bij binnenkomst in de foyer onder de zaal waar het concert plaatsvindt, wordt me duidelijk dat ik niet om de podcast heen kan.

In een mooi uitgelichte glazen kubus presenteren Peter Bijl en Norman Kapoyos de zogenaamde ‘Squadcast’, waarin ze de luisteraar meenemen op ontdekkingsreis langs het muzikale erfgoed van de meest legendarische band die Utrecht voortbracht. “Misschien is het zelfs de meest legendarische Nederlandse band ooit”, zegt Peter Bijl aan het begin van de eerste Squadcast, die overigens te vinden is op Spotify.

De Urban Dance Squad wordt gevierd deze avond. Gejuich klinkt als Utrechter Arjen de Vreede - artiestennaam DJ DNA - om negen uur achter de draaitafels op het podium plaatsneemt. Met hiphopklanken brengt hij ons in de stemming, waarna de andere bandleden zich installeren. Zanger Rudeboy komt als laatste op, dan barst het feest los.

Alternatieve hits als ‘Happy go fucked up’, ‘Deeper shade of soul’, ‘Fast lane’ en ‘Demagogue’ komen in razend tempo voorbij. “Ik ben op bezoek bij mijn zus in Nederland en had nooit van deze band gehoord, ze doen me denken aan Rage Against the Machine”, zegt een Oostenrijkse veertiger waarmee ik aan de praat raak.

“Het is precies andersom: Rage Against The Machine liet zich inspireren door de Urban Dance Squad, toen die in de jaren negentig op tournee waren door Amerika”, grinnik ik tegen de Oostenrijker. Op het podium noemt Rudeboy ondertussen de namen van de bandleden.

“Utrecht, applaus voor jullie zoon: DJ DNA!”, roept hij. Na een uitgelaten anderhalf uur stroomt de zaal leeg, in de foyer wordt de opname van de podcast hervat, zodat de fijne energie van vanavond enigszins bewaard blijft voor saaiere tijden.