Terlingen, wat is er nu weer?

- Wat bedoel je?

'Fouten op het Joods Monument'. Ja, nu weet ik het wel, hoor. Er staan er zeventig op en jij bent heel belangrijk geweest bij het ontdekken ervan. Heel knap. Maar het is ook een keer genoeg. Je blijft maar doorgaan. Een ego-dingetje van je?

- Ik vind het jammer dat ik deze reactie bij je oproep. Maar het gaat me echt om de zaak zelf. En zolang er slordig en onaandachtig wordt omgegaan met de nagedachtenis van de Utrechtse joodse slachtoffers zal ik van me laten horen. Wetende wat hen is overkomen, vind ik dat respectloos.

Wat is er aan de hand dan? Ik weet dat je drie dingen voor elkaar hebt gekregen: de gemeente heeft onderzoek gedaan naar de gegevens op het monument, er is een bordje geplaatst en de bijbehorende website gaat bijgehouden worden door professionals.

- Klopt. En nog is het niet in orde.

Want?

- Er blijven nieuwe fouten omhoog komen. Een bevriende amateur-onderzoeker heeft er net weer een aantal gevonden. Heel mooi werk. Hier staan ze

Da's mooi, toch? Een prima aanvulling voor de al bestaande correcties.

- Ja, dat kun je zo zeggen. Maar wat is dat gemeentelijke onderzoek dan waard geweest? Ik vond de teksten in het rapport en de onderzoeksverantwoording al broddelwerk, maar nu lijkt het onderzoek zelf een afraffelklus geweest te zijn. Anders kan ik het echt niet benoemen, gezien de fouten die daarin staan.

Niet zo heftig, man. Zij hebben toch ook gewoon hun best gedaan?

- Tuurlijk, maar ze hebben bijvoorbeeld niet eens de moeite genomen de lijst te checken met de belangrijkste bron die er op dit punt bestaat: de lijsten van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. En dat vind ik heel slordig. En dus staan er ook in het rapport pijnlijke fouten, zoals de naam van iemand die overleden zou zijn in 1945, terwijl hij de oorlog overleefde, daarna in de binnenstad van Utrecht meerdere winkels had en in 1994 is overleden. Op de Westerbork-lijsten staat hij niet. En ook de fouten die ik vandaag publiceer, hadden voorkomen kunnen worden.

En nu?

- Ja, als ik het voor het zeggen heb, moet men zo snel mogelijk de Utrechtse namenlijst tegen die van Westerbork aanhouden. 

Verwacht je dat dit gebeurt?

- Mijn antwoord op deze vraag is niet relevant. Maar het is heel simpel: de gemeente Utrecht is moreel verplicht hier haar stinkende best voor te doen, gezien de jarenlange knoeierijen op dit dossier en ter nagedachtenis aan haar voormalige joodse inwoners. Burgemeester Van Zanen zou dit moeten inzien. Of anders leden van de gemeenteraad.

En daarna ga je hopelijk weer vrolijkere dingen doen.

- Beloofd.

Een column van Jim Terlingen

-------------
Een nagekomen bericht:

Het AD heeft naar aanleiding van deze column een artikel geschreven dat nu online staat en dinsdag 15 januari in de krant verschijnt: 'Weer fouten op Joods Monument, maar dat is volgens de makers ‘niet te voorkomen'.

Terlingen heeft zijn reactie op dit AD-stuk hier verwoord.

------------
Alle stukken van Terlingen over het Joods Monument in Utrecht zijn hier te lezen.
Zie ook: www.jimterlingen.nl
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl