Jim Terlingen - Deze week was Henk van Deún ineens landelijk nieuws. De PVV-lijsttrekker in Utrecht zei op de lokale Utrechtse radiozender Bingo FM tegen interviewer Marc van Rossum du Chattel: 'Wij willen het liefst dat de ULU-moskee afbrandt, bij wijze van spreken."

Dat 'bij wijze van spreken' zorgt ervoor dat het vermoedelijk geen strafbare uitlating is, voorspellen strafrechtdeskundigen. Maar een ranzige, foute uitspraak is het wel. Bah.

Wie is hij?
Op vrijdagmiddag 8 december 2017 zag ik hem voor het eerst. Hij stond achter het stadhuis in Utrecht met een meute vertegenwoordigers van de pers voor zich. De grote leider van zijn partij - en enig lid - Geert Wilders presenteerde hem als PVV-lijsttrekker in onze stad voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een kleine man met een gecontroleerde blik in zijn ogen.

Van Deún (62) woont heel zijn leven in Utrecht. Hij is een oud-politieman die nu werkzaam is bij het team Sociale Recherche bij de gemeente Nieuwegein. Voor de PVV is hij sinds 2015 commissielid in de Provinciale Staten - hetgeen wat anders is dan Statenlid, trouwens. En hij stond op plek 35 op de PVV-lijst voor de Kamerverkiezingen in maart 2017.

Tot zover de feiten zoals ze breed bekend zijn. Ik ben wat gaan doorzoeken en er vallen me een aantal zaken op.

Henk van Deun Forensics
Op Henks persoonlijke website staat dat hij vanaf 2015 tot heden werkzaam is bij Henk van Deun Forensics. Zo'n naam voelt aan alsof het een bedrijf is, maar er is onder deze naam geen inschrijving (en die is er ook nooit geweest) bij de Kamer van Koophandel. Vreemd. Op het hele internet is er geen enkele andere vermelding van 'Henk van Deun Forensics'. Vreemd.

Vermelding op de website van Henk van Deún

De Engelse tekst die er aan de rechterkant bij staat, is gekopieerd van de Amerikaanse website digitalintelligence.com. Vreemd. Het kopiëren is trouwens niet helemaal goed gegaan en het eerste woord van de originele tekst ontbreekt. Zo blijft er een ongrammaticale tekst over. Klunzig. En dan te weten dat het om iemand gaat die gespecialiseerd zegt te zijn in digitale intelligentie. 

Accentje
En dan dat accentje op de U in zijn naam. Op 8 januari jongstleden gaf Van Deún in datzelfde radioprogramma op Bingo FM daarover deze uitleg (na ca. 10 minuten):

"Het komt uit het Duits-Gotische schrift en het is er altijd op blijven staan. Het komt uit ongeveer 1500. Toen kwamen we het voor het eerst tegen en het staat er nog steeds op."

Een mooi verhaal. Maar... té mooi. 

Samen met een bevriende onderzoeker heb ik een paar generaties van zijn familie kunnen achterhalen. Op alle officiële documenten die we tegenkwamen, staat het accentje niet.

Zie hoe zijn vader wordt vermeld in de administratie van dienstplichtige mannen uit 1933. En ook toen de Japanners zijn vader tien jaar later in Nederlands-Indië gevangen namen - hij was inmiddels militair - schreven ze hem in zonder accent.

Idem staat op het graf van zijn grootvader, die gestorven is in een kamp in Nederlands-Indie in 1944, de U zonder streepje.

Op Henks site ontbreekt het accentje trouwens ook in de naam van 'zijn bedrijf' waar ik het eerder over had - Henk van Deun Forensics. Op zijn eigen website, notabene.

Op maar één plek vonden we wel een accentje. Toen een zus van Henk werd geboren in 1940, gebruikte zijn vader het tekentje, vonden we in een Indische krant. Henk heeft hem dus niet zelf bedacht.

Persoonlijkheid
Maar wat maakt het eigenlijk uit, een accentje op de U of niet? Gezien het feit dat bijna al zijn familieleden-met-dezelfde-voorvaderen die nu leven dat tekentje níet gebruiken (dat bleek uit ons onderzoek op de sociale media) en Henk wèl, zegt het volgens mij toch wat over de persoonlijkheid van deze man.

Ik ken hem niet als mens, maar toch heb ik het vermoeden dat hij een tik heeft gekregen door die nare Indische kampervaringen van zijn vader en opa. Het zou zijn recente opmerking over het in de fik steken van een moskee wat begrijpelijker maken. En die vage dingetjes.
                                        

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl