Door Jim Terlingen - De aanleiding voor dit stuk is wederom een mailtje: "Kunt u mij helpen om deze ring terug te geven de rechthebbenden?" Dat wil ik wel. En hopelijk lukt het.

Hij komt uit de nalatenschap van iemand die een briefje achterliet met daarop de uitleg dat zijn moeder de ring in de oorlog in Utrecht van een Duitse officier heeft gekregen. De ring hoorde duidelijk niet toe aan de militair, want boven- en onderaan staat een Nederlandse tekst: 'Alleen de dood... ...kan ons scheiden'. En ook de initialen WC. Misschien heeft de Duitse officier hem bij een arrestatie gejat of is hij ermee omgekocht?

De ouders van de overledene waren aan de Oudegracht de uitbaters van café-restaurant Royal. In 1941 begon deze zaak op de plek waar nu King Arthur zit, op nummer 103.

Het zijn Anthoniuis Bernardus de Baar (Anton? Toon?) en Clasina Maria van Miltenburg (Sien? Clazien?). Ze zijn dan beiden 33 jaar en dus in de kracht van hun leven. Ze wonen boven het café-restaurant. Anton/Toon is kok.

Sien/Clazien zou ('op aandringen van de Duitser') een fles jenever geruild hebben tegen de ring. 

Het is misschien zoeken naar een speld in de hooiberg, maar wie weet lukt het om de ring, die ook een plukje haar bevat, terug te geven aan (klein)kinderen van de oorspronkelijke eigenaar.

De lijst met namen van joodse slachtoffers in Utrecht lijkt geen 'WC' te bevatten. 

Wie heeft tips? Mail: terlingenschrijft@kpnmail.nl.

NB. Over 'Royal': het café-restaurant heeft er tot 1952 gezeten en de eigenaar was ene H. Benckhuijsen.

Café-restaurant Royal, Oudegracht 103, in 1944. Foto: Utrechts Archief

Jim Terlingen is in zijn vrije tijd behalve journalist-columnist ook historisch onderzoeker met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Zie: www.jimterlingen.nl