Jim Terlingen - Misschien is de timing van het schrijven van dit stukje niet helemaal handig. Want na al die media-uitingen over de Tweede Wereldoorlog heeft u, lezer, misschien wel een gevoel van 'zo, nu zijn we er gelukkig weer elf maanden vanaf'. Maar helaas zag ik hem deze week pas, op Maliebaan 35.

Sinds 2011 is op dat adres kinderopvang Heppienest gevestigd. Het is een bijzondere plek, want daar zat in de oorlog het hoofdkwartier van de NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging.

De lezers van het vorig jaar verschenen boek 'Aan de Maliebaan' van Ad van Liempt vertel ik niets nieuws. Zij weten dat deze lommerrijke straat in de oorlogsjaren de spannendste straat van Nederland was. Er waren veel NSB- en SS-afdelingen gevestigd, maar ook de rooms-katholieke kerk en het verzet.

Op nummer 35 zat het hoofdkwartier trouwens al sinds 1937. Op zoek naar een afbeelding van het pand uit de oorlogsjaren, stuitte ik op een propagandafoto uit 1941. Hij verscheen op de voorkant van het NSB-blad Fotonieuws. We zien 'de Leider der Beweging', Anton Mussert, op het balkonnetje staan terwijl hij zich laat toejuichen door een tiental 'kameraden'. Hij is deze dag, 11 mei 1941, 47 jaar geworden. Opvallend: de foto is zo gemaakt dat het lijkt of er honderden aanhangers zijn.

Toen ik deze week ging kijken naar hoe het pand er nu bijstaat, vielen me een aantal dingen op. Het balkonnetje boven de deur is nog volledig intact, met dezelfde vijf gaten. Van de letters N.S.B. die aan de linkerkant op de uitbouw zaten, is helemaal niets meer te zien. Het nummerbordje '35' dat rechts naast de deur zit, is een andere dan in die tijd werd gebruikt. Maar de houten deur is nog dezelfde. 

Toen keek ik nog eens naar het balkonnetje. Waarom gaf me dat zo'n onprettig gevoel? En toen zag ik het: het is de vlag. Die doet zo denken aan 75 jaar geleden. De metalen beugels aan het balkonnetje zijn nog dezelfde. De standaard waarin de vlaggenstok past ook.

De vlag in top in de oude beugels. Foto: Jim Terlingen

Misschien reageer ik wat overgevoelig en wordt het ook tijd voor mij om elf maanden pauze te nemen. Maar toch: zou het geen goed idee zijn om op Maliebaan 35 die beugels en die standaard te verwijderen?


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl