Jim Terlingen - In de tijd dat ik nog als vrijwilliger bij de lokale omroep in Utrecht werkte, ver in de vorige eeuw - Stadsomroep Utrecht heette die toen, was daar een rubriek op de radio waarin iemand van de stichting Amivedi wekelijks in de uitzending kwam om te praten over weggelopen en gevonden katten.

Ik moet daaraan denken omdat ik de afgelopen maand uit de kring om me heen drie keer een Utrechts poezenverhaal hoorde. En ik snap ineens dat zo'n rubriek best populair zou kunnen zijn. Want wat een verhalen, zeg.

Hummus van de Abstederdijk werd deze week na een half jaar teruggevonden in Oog in Al. Op de appgroep van de buurt waar ik in woon, leidde dat tot een massaal gejuich. En Huubje, die met een gebroken pootje kwam aanlopen bij een vriendin van me aan de Turkooislaan, bleek helemaal uit Harmelen te komen. Dat is toch dertien kilometer. Sterke, maar ware verhalen.

Maar ze vallen toch een beetje in het niet bij wat kennissen van mij is overkomen. Een sterk vermagerde poes meldde zich een maand geleden bij hen in de achtertuin van de H.J. Schimmelstraat. Het duurde eventjes voordat er vertrouwen was, maar na een tijdje kwam zij naar binnen en kon middels de chip in de nek van het dier worden vastgesteld waar ze vandaan kwam: Liempde, Noord-Brabant.

Zeventig kilometer verderop! En de melding van vermissing bleek drie jaar geleden doorgegeven. Ik had de gezichten van mijn kennissen graag gezien toen ze dit hoorden.

De baasjes van poes Maan gingen helemaal uit hun dak van blijheid toen ze het telefoontje uit Utrecht kregen. (Die gezichten ook graag.)

Wat bleek? Drie jaar geleden had de buurman van het gezin in Liempde (in Brabant ook wel: Liempt) kluswerkzaamheden in Utrecht. Hij reed naar onze stad met achter zijn auto een bakkie. Hier ging het zeil daarvanaf en toen sprong ineens de buurpoes eruit. Stijf van angst vluchtte het arme beest zo snel als zij kon weg. (Inzoomen op ogen buurman).

Wat moet Maan in drie jaar hier hebben meegemaakt... Misschien een mooi uitgangspunt voor een boek? En nu ik toch creatief aan het denken ben: ooit had Burny Bos in de Ko de Boswachtershow op de radio de rubriek 'Dieren in het nieuws'. Misschien iets voor de huidige lokale omroep om deze titel nieuw leven in te blazen?

       

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl