Jim Terlingen - Deze zomer raakte ik, net als zovelen, geroerd door de geweldige prestaties van de Utrechtse atlete Dafne Schippers op het WK in Londen. Ze prolongeerde haar wereldtitel op de 200 meter sprint en pakte op de halve afstand de bronzen medaille.

In de week erna mocht ze in onze stad een ereronde lopen in stadion Galgenwaard, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd van FC Utrecht tegen Zenit Sint-Petersburg. Briljant bedacht. Ik was er echt bijna voor naar het stadion gegaan. U moet weten, ik ben niet zo'n heel grote FC-fan. Wel een beetje, als ze het goed doen (ja, zo'n type).

Ik liet mijn tennisafspraak toch maar doorgaan en ging later die woensdagavond op alle uitzending-gemists van deze wereld op zoek naar een beeld-fragment van wat zich in het stadion had afgespeeld. In het NOS Sportjournaal was het raak. Het leverde me zoals verwacht een fijn kriebeltje op rond mijn U-spot. Cardiologen hebben deze plek alleen bij Utrechters waargenomen, moet u weten.

Wat is het nou toch, dat het zo leuk is als een succesvol iemand die ik bewonder uit Utrecht komt? Blij en trots ben ik bij dit rijtje van tien: Marco van Basten, Jos Stelling, Robert Long, Martin Bril, Ad van Liempt, Jaap Fischer/Joop Visser, Rijk de Gooijer, Ingmar Heytze, Peter Vos en Jean van de Velde. Oeps, dat zijn allemaal mannen. Oh ja, en Dafne dus.

Mogelijk heeft het iets met identificatie te maken. Dat iemand zo dichtbij in staat is tot bijzondere prestaties en dat daardoor daarvan iets op mij afstraalt? Of misschien wel het idee dat zij dezelfde jeugdervaringen hebben in die mooie stad van ons en dat dit een gevoel van verbinding geeft? Dat had ik onlangs zelfs met paus Aodrie. Genoeg gespeculeerd; ik ga er gewoon binnenkort eens een boek over lezen.

Met betrekking tot Dafne liggen wel kapers op de kust. Dat bleek in de jaren 2012 tot en met 2015. Toen was ze namelijk doodleuk 'Sportvrouw van Arnhem' en ook 'Gelders sportvrouw van het jaar'. Of ze er nog woont, weet ik niet, maar in deze periode had ze daar een flat vlakbij sportcentrum Papendal. Dat heeft Utrecht overigens niet tegengehouden om haar tussen 2013 en 2016 de Sportprijs van Utrecht te geven. En begin van dit jaar een heuse brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Van de Arnhemmers is al twee jaar niets meer vernomen. Volgens mij hebben we deze zomer in Galgenwaard de Slag om Dafne definitief gewonnen.


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl