Jim Terlingen - Vandaag staat op de site van de NOS een mooi artikel over het Maliebaanstation en dat daar vandaag een stoomtrein aanwezig is. Het stuk is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

Onderaan het artikel staat deze zin: 

In 2015 werd bij het station een gedenkteken geplaatst met de namen van 1239 joodse slachtoffers uit de stad Utrecht.

Daar is het getal weer: 1239.

Feitelijk gezien heeft het getal een betekenis. Er staan namelijk 1239 namen op het monument aldaar. Maar waaraan wordt voorbijgegaan: er staan ernstige fouten op het monument, ook namen van mensen die de oorlog overleefd hebben (er leefde op het moment van de plaatsing van het momument zelfs nog iemand).

En er zijn ook namen vergeten op de namenmuur. Voor de huidige stand van zaken rondom de fouten, er zijn er 90, zie deze pagina van het (digitale) Joods Monument.

Het precieze getal 1239 zegt dus niets over het aantal joodse doden/slachtoffers uit Utrecht. Daarom beter niet gebruiken. En als je geen ruimte hebt om te schrijven over de onjuistheden op het monument, zou een betere zin zijn:

In 2015 werd bij het station een namenmonument geplaatst voor de joodse slachtoffers uit de stad Utrecht.

Ik heb RTV Utrecht zojuist een mail gestuurd en op twitter (X) gereageerd op het bericht van de NOS. Benieuwd of het wordt aangepast. Mijn ervaring heeft me geleerd niet te veel te hopen.

   

Zie ook: 

Beladen fouten van het Spoorwegmuseum (sept 2021)
Spoorwegmuseum verbetert joodse oorlogsgegevens (nov 2021)