Raymond Taams - Twitter is een mooi medium. Ik plakte een paar weken geleden de VVD-advertentie met de slogan 'Normaal. Doen' op mijn voorhoofd en zetten een foto op Twitter met de tekst 'Zo, nu voel ik me een stuk veiliger als ik door de tunneltjes met hangjongeren in mijn Utrechtse wijk loop'.

Allemaal ironie natuurlijk, maar ik mocht naar aanleiding van die tweet wel de voicemail van premier Mark Rutte inspreken. Hopelijk trekt de Haagse premier zich iets aan van een Utrechtse journalist. Dit was mijn boodschap aan de altijd goedlachse VVD'er:

“Hoi Mark, Raymond hier, ik zag dat je het succes van de normen- en waardendiscussie van Jan Peter Balkenende probeert te kopiëren. Wanneer was het ook alweer dat hij daar succes mee had, 2002 ofzo? Tja, er is een hoop veranderd sindsdien. De wereld is oneindig veel sneller en hysterischer geworden.

Tegenwoordig moeten er vijf verkiezingsprogramma’s en een regeerakkoord in honderdveertig tekens passen en ja, normen en waarden, dat zijn maar liefst drie hele woorden, wel vijftien letters, inclusief spaties zit je dan al op zeventien tekens op Twitter. Dat kan natuurlijk niet, en daarom lichtte je heel slim vier tekens uit normen en waarden, ‘norm’ dus, en daar plakte je voor de grap het woord ‘aal’ achter, omdat iedereen je natuurlijk zo glad vindt als een …. nou ja, ik leerde op school dat normen het gevolg zijn van waarden en dat je dus eerst een discussie moet voeren over waarden.

Als je dan toch moreel leiderschap met een korte slogan wil, waarom dan niet ‘gedraag je waardig’ of desnoods ‘wees aardig’. ‘VVD, doe aardig, gedraag je waardig’. Ach, we komen er wel uit Mark we maken er wel weer iets gaafs van. Doei.”