Raymond Taams - ‘Kies jij maar een hotel uit, ik laat me verrassen’ appte F. mij de code om haar bon voor het wellnessweekend te verzilveren. Een uur later stuurde ik haar een foto van Rintje Ritsma met de woorden: we gaan naar de woonplaats van deze man.   F. komt oorspronkelijk niet uit Nederland en had dus nooit van ‘de Beer van Lemmer gehoord’. Het leek me een aardig raadseltje. De dag erop deed ze navraag bij vrienden en collega’s. Zonder uitzondering hadden ze gezegd: dat is Rintje Ritsma en hij woont in Lemmer. “Wow, hij is echt een hele Bekende Nederlander”, concludeerde F..

Zaterdagmiddag stapten we in de auto en reden vanuit Utrecht in één ruk naar ons hotel aan de Plattedijk te Lemmer. Daar aangekomen checkten we in bij de receptie, brachten onze spullen naar de kamer en liepen, omdat het zo lekker zacht was voor eind oktober, direct weer naar buiten voor een wandeling op de dijk. Nog even uitwaaien langs het IJsselmeer voordat we de sauna en het Turkse stoombad ingingen.

Lemmer telt ruim tienduizend inwoners, er is een Action, een Hema, kortom: het is allesbehalve een gat. Ondanks het feit dat Rintje Ritsma een sportheld van formaat is, is het niet zo dat je hem automatisch tegen het lijf loopt na tweehonderd voetstappen door het dorp. Toch was dit exact wat ons overkwam. 

De Beer kwam uit de richting van het strandje, ontspannen liet hij de pedalen van zijn mountainbike rondgaan. Gedurende de twee seconden waarin hij ons passeerde, flitste het in mijn hoofd een keer of tachtig van de foto op Whatsapp naar het gezicht waar ik nu recht inkeek. Een hevig gevoel van kortsluiting: dit was te toevallig, onderweg in de auto had ik me nog grappend afgevraagd of we De Beer daadwerkelijk zouden zien. Woonde hij überhaupt nog wel in Lemmer tegenwoordig? 

F. had hem gelukkig ook herkend, dus het was geen hallucinatie veroorzaakt door drankgebruik de vorige avond. “Tja”, sprak ze, “het is inderdaad zeer toevallig dat hij de vijfde persoon en de eerste niet-toerist is die we zien, maar dit is nu eenmaal hoe het universum werkt. Doordat ik zo intensief met de foto bezig was, kwam Rintje vanzelf op ons pad.” Nog naduizelend mompelde ik dat ze waarschijnlijk gelijk had.