Raymond Taams - 'Iemand die dingen voor elkaar krijgt', is mijn definitie van een politicus. Op basis daarvan mogen Mark Rutte - het type dat ten koste van alles aan zijn baantje vasthoudt - en Jesse Klaver, die vooral zegt hoe het eigenlijk zou moeten, zich niet zo noemen. Rutte is een politiek overlever, Klaver een politiek activist.

Onlangs werd het nieuwe Utrechtse college geïnstalleerd, op de voorpagina van DUIC prijkte een groepsfoto. Rechts stond Eelco Eerenberg, D66-wethouder voor onder meer ruimtelijke ordening en onderwijs. Eelco oogt erg jong, maar iedereen die hem in levenden lijve ontmoette, weet dat hij een zware stem en charisma heeft.

In een knalgele jurk, de linkerarm om Eelco's nek geslagen, poseerde GroenLinkser Linda Voortman. Schuin achter Linda grijnsde een kale man met een klein, zwart zonnebrilletje op zijn neus naar de fotograaf. Het was PvdA'er Dennis de Vries, een nieuwe wethouder die onder andere wonen en jeugdzorg in zijn portefeuille kreeg. 

Dennis moet duidelijk nog leren over beeldvorming. Zijn zonnebrilletje riep bij mij associaties op met onderwereldfiguren en louche rijschoolhouders. Dat hij omringd werd door jonge vrouwen - het nieuwe college is vrouwelijk en jong - gaf het geheel iets schimmigs, hoewel dit waarschijnlijk aan mijn perverse, masculiene geest lag.

Susanne Schilderman (D66 - financiën, economie), Lot van Hooijdonk (GL - mobiliteit, energie en klimaat), Rachel Streefland (ChristenUnie - asiel en integratie) en Eva Oosters (Student & Starter - cultuur, participatie, sport) completeerden het gezelschap op de voorpagina van DUIC.

Van de 25-jarige Oosters wordt gezegd dat ze te jong is voor het wethouderschap. Omdat ik zelf, doordat ik als tiener geconfronteerd werd met Zeer Ernstige Zaken, nooit werkelijk jong was, vind ik het lastig te oordelen. Vaststaat dat ik gezien mijn levenservaring een premierschap prima zou aankunnen, doch geen ambitie heb.

Los van bovenstaande oppervlakkige grappenmakerij hoop ik dat het zevental zaken voor elkaar krijgt.