Paul Schoolderman - Met een heerlijk door het huis gebrouwen biertje zit ik in Stadskasteel Oudaen. Ik blader aan de leestafel door wat kranten en mijn oog valt op een artikel dat er in Utrecht een toename is van verwarde mensen en ik vraag me af of de ‘supporters’ van FC Utrecht die tijdens FC Utrecht-Ajax anti-semitische liedjes zongen daarbij horen.

Ik vraag me ook af of de bewakers van de Albert Heijn die een 63 jarige man hebben mishandeld daarbij horen. Ik vraag me ook af of Geert Wilders daarbij hoort, die speciaal naar Utrecht was gekomen om te demonstreren tegen de komst van haatimams en horen dezelfde haatimams er ook bij?

Hoort dat knulletje erbij dat in Kanaleneiland een meisje aanvalt en horen de twee vermiste pubers erbij die voor het laatst zijn gezien op de Nieuwe Houtenseweg in Utrecht? Het meisje waarschijnlijk wel, omdat zij in therapie moest en zij zou daardoor haar vriendje twee maanden niet meer zien. Ze zijn op de vlucht geslagen, omdat ze niet zonder elkaar kunnen. Als je niet zonder iemand kunt ben je volgens mij al behoorlijk in de war, maar ik vind deze puberale verliefdheid wel wat hebben. Ik zou ook de vlucht staan. Helaas meldt het artikel niet waarom het meisje moet worden opgenomen.

Maar de toename van verwarde mensen is een probleem in de stad en dit zou mogelijk te maken hebben met de afbouw van bedden in ggz-instellingen. Nederland is heeft veruit de meeste bedden in zorginstellingen van alle landen in de hele wereld.

Ik raakte zelf weer in de war van het artikel over de Utrechtse aanpak van verwarde mensen, waarbij verwarde personen zo kort mogelijk op het politiebureau verblijven, omdat deze omgeving voor verwarde personen extra verwarrend is. Volgens mij is elke omgeving dan verwarrend.

Afgelopen week dreigde een man zijn flat op te blazen als reactie op het bezoek van een deurwaarder omdat hij zijn huis uit moest vanwege een huurachterstand. Nadat de man overmeesterd was en werd afgevoerd applaudisseerden de geëvacueerde buren en dezelfde buren gaven aan dat ze de man niet goed kennen. Deze buren zijn blijkbaar net zo in de war als de man zelf, want hoe is het mogelijk dat je mensen in je eigen flat niet kent. Zijn deze mensen bang om een praatje te maken en negeren ze deze man gewoon?

In de war zijn komt van het Engelse ‘war’, maar ik denk dat iedereen in bepaalde mate een oorlogje in zijn hoofd voert en het liefst op de vlucht zou slaan net als die twee verliefde pubers. Maar waar vlucht je heen als je de oorlog met je meebrengt. De politiek vindt dat er in Utrecht meer gedaan moet worden aan preventie en betere opvang, maar als verwarde mensen door de politie worden opgepakt levert dit vaak een nieuwe traumatische ervaring op. Misschien moeten we als burgers meer aan preventie en opvang doen en niet gaan klappen als iemand wordt afgevoerd. Ik weet het allemaal mooi te vertellen, maar ook ik ben in de war. 

--

Paul Schoolderman is cabaretier en organiseert comedyavonden in Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht onder de titel: Hakken in het Zand. De volgende zijn op 24 en 25 april. Twee avonden Compromisloos Cabaret. Kijk op www.hakkeninhetzand.com voor de agenda.