De Nachtfotograaf - Het risico van zonder vooropgezet plan de stad ingaan, is dat je weer dezelfde foto’s maakt. Gelukkig verandert er nog wel eens iets in de binnenstad. Zo is er sinds september 2020 een nieuw beeld op de Gaardbrug.  

Het is de Baliekluiver van Ad Jenner. Het mooie van beelden is dat ze gemaakt zijn om van alle kanten gezien te worden, dat maakt ze fotogeniek vanuit elke richting. Maar een vooraanzicht wordt wel een grote uitdaging bij dit beeld, z’n hoofd lijkt gemaakt voor een profiel. Ik kies als achtergrond de gesloten ramen van café de Postillon   

Het beeld heeft al veel aandacht gekregen, en ik vroeg me af waar de aandacht van de baliekluiver zelf naartoe gaat. Zo goed mogelijk zet ik het statief zo neer dat de camera naar hetzelfde stukje gracht kijkt als de baliekluiver. 

 De baliekluiver. Foto: Frans de Jonge

Op de foto zie ik de reflectie van de cafe’s aan het Wed, de Donkere Gaard en in de verte het Stadhuis. Erg weinig verlichte ramen, alleen daar waar iemand woont, zie je licht branden.

Nu ik het verstilde beeld zo voor me zie, kan ik me voorstellen dat de baliekluiver niet zomaar een nietsnut, of leegloper is. Het lijkt me een plek waar ook nu nog diepzinnige gedachten kunnen ontspruiten.   

Misschien denkt hij aan het felle licht van de politiek dat straalt, terwijl Utrecht in stilte lijdt in het duister. Of misschien ziet hij het water zachtjes stromen, en denkt hij aan de stad, waar alles stil staat.

Als de horeca weer open is, zou ik wel eens een bakkie koffie met hem willen drinken in de Postillon. Ik ben erg benieuwd naar z’n gedachten.  

De reflectie in de gracht. Foto: Frans de Jonge