Onlangs kreeg ik een mailbericht van Marc, een vriend uit Cambridge. Ik ben daar enkele keren geweest. Je voelt er de geschiedenis, alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Marc vertelde terloops dat hij in Grantchester Meadows was geweest en langs het geboortehuis van David Gilmour, gitarist van Pink Floyd, was gelopen. Niets bijzonders voor Marc, hij woont er een paar minuten vandaan. Toch meldde hij het.

En ik dacht aan Utrecht. Hoe is het hier met geboortehuizen van bekende Utrechters. Op internet kun je alles vinden wordt gezegd. Om Utrechtse geboortehuizen te vinden moet echter je goed zoeken. Bij een eerste ronde vind ik slechts het geboortehuis van Wim Sonneveld. Hij zag het levenslicht aan de Jan Pieterszoon Coenstraat 84. Voor het overige is slechts te lezen dat iemand in Utrecht is geboren.

Op basis van een beetje kennis kom ik verder. Dan lees ik dat Marco van Basten is geboren in de Surinamestraat, omdat zijn geboortehuis wordt bedreigd met sloop. Bij een bericht van een trotse buur van Wesley Sneijder lees ik dat hij in de Vijgeboomstraat opgroeide. Is hij daar ook geboren? Zeker is dat niet.

Want er is een verschil tussen geboren en opgroeien. Wellicht verhuisden zijn ouders kort na zijn geboorte. Zoals de ouders van Willem van Hanegem. Hij is geboren in Breskens in Zeeland. In  zijn tweede levensjaar verhuisden zijn ouders naar Utrecht, waar hij opgroeide en Utrechter werd. In taal en gedrag op zijn minst.

Dat Gerrit Rietveld in de Ooftstraat is geboren, op nummer 14, is na enig gericht zoeken wel uit Google  te halen. Maar over het geboortehuis van stadschrijver C. Crone is dan weer onduidelijkheid. Veel berichten over een plaquette op zijn geboortehuis, waar het staat wordt echter niet duidelijk. Het ene bericht schrijft Oudkerkhof, waar zijn ouders een lingeriezaak hadden, het andere bericht heeft het over Van der Duijnstraat.

Onze koning is ook een bekende Utrechter, maar helaas alleen vanwege de aangifte bij het gemeentehuis. Zijn geboortehuis is het Academisch Ziekenhuis van Utrecht. Zo zal het ook met Katja en Birgit Schuurman zijn gegaan, wier ouders in Bunnik woonden.

Dat het geboortehuis van de atlete Annette Roozen aan de Leidseweg stond weet ik zeker, want ze is een nichtje van me. Een vriendinentje van de lagere school, die op de Spinozaweg woonde, vertelde me te vaak dat Hans Kraaij op het Spinozaplantsoen was geboren. Maar bewijs daarvan heb ik niet.

In meerdere berichten bij Google lees ik dat Sylvia Kristel in het hotel van haar ouders is geboren. Dat hotel lag op de hoek van het Stationsplein. Sommige berichten hebben het over hotel Terminus, andere over Hotel du Commerce. Het is inmiddels afgebroken. Haar geboortehuis is niet meer te bekijken.

Een zoektocht naar geboortehuizen levert ook verrassingen op. Ik dacht bijvoorbeeld dat Dolf Brouwers een Hagenaar was, maar hij is geboren in Utrecht. En van Robert Long wist ik dat hij als kind op de Drift woonde, maar nadat zijn ouders scheidden groeide hij op in Ederveen.

Al met al leverde mijn rondje googlen leuke, maar onnuttige informatie op. Waarbij vooral het besef achterblijft dat we niet alleen met onze historische panden slordig omspringen, maar ook met andere wellicht bruikbare geschiedenis. Want wie weet willen binnenkort voetbaltoeristen langs het geboortehuis van Wesley Sneijder of wil volgend jaar een wielerfanaat voor de Grand Départ langs het huis waar Fedor den Hertog zijn eerste trapbewegingen maakte.

René van Maarsseveen