Rene van Maarsseveen - Bij de post vind ik een boekje met Muurschilderingen in Utrecht. Het is het tweede deel van een boekje dat ik eerder kreeg. Ik herinner me het project waarbinnen de foto’s en het boekje zijn gemaakt. Het is ooit begonnen als initiatief van Harry van Staa, van Huurdersvereniging Maasplein.

In het boekje staan, evenals in de vorige uitgave, een bonte verzameling muurschilderingen. Van oude reclames, amateuristisch geklodder en moderne reclames tot professionele en kunstzinnige taferelen. Wat is er te vertellen over muurschilderingen in Utrecht, los van het boekje, vroeg ik me af.

Jos Peeters

Van de muurschilderingen van kunstenaar Jos Peeters heb ik gehoord en sommige heb ik gezien. Hij maakte onder andere de muurschildering in de Kruisdwarsstraat, in het kader van de Tour de France. Op een muur In de Westravenstraat, hoek Jutfaseweg, schilderde hij de geschiedenis van de bedrijvigheid langs de Vaartsche Rijn. Een collage van historische gebouwen die zijn afgebroken of inmiddels een andere functie hebben.

Waar in Utrecht?

In de AD-rubriek ‘Waar in Utrecht?’ van Johan van den Berg komt ook af en toe een muurschildering voorbij. Van de locaties die hij fotografeert ken ik er meer niet dan wel. Het zijn toch vaak aparte hoekjes of details die je bij een snelle rondgang door Utrecht ontgaan.

Startpagina

Op internet blijkt er een heuse startpagina muurschilderingen te bestaan. Een aparte rubriek is daar ingeruimd voor de provincie Utrecht. Het zijn echter voornamelijk kunstenaars die zich met kunst bezighouden, een beetje met muurschilderingen en de pagina vooral gebruiken voor naamsbekendheid. Bovendien komen de meesten niet uit Utrecht.

Geen interessante start, die pagina startpagina. Juist als ik me dat bedenk, gaat de telefoon. Het is Gerrit, de vriend met de vele oude prenten. Als hij klaar is met zijn verhaal, vertel ik hem over de muurschilderingen.

Susan Mertens

‘Dan moet je eens bij restaurant de Kartoffel gaan kijken, in de Lange Jansstraat’, zegt hij, ‘Susan Mertens heeft daar de Aardappeleters van Van Gogh op de muur geschilderd. Ze maakt heeft door heel Utrecht prachtige muurschilderingen gemaakt’.

‘Maar dat is binnen’, werp ik tegen.

‘Ja, maar wel tegen een muur’, reageert Gerrit.

‘Ik zat meer aan muren buiten te denken’, vertel ik, ‘openbare muurschilderingen’.

‘Ok, maar zoek haar in ieder geval eens op. Susan Mertens. En zoek ook eens naar HIK-ontwerpers. Ik hoorde dat zij met een project bezig zijn in Overvecht, maar het is alweer even geleden dat ik het hoorde. En vergeet Daniel Roozendaal niet. Hij maakte die muurschilderingen van Jan Jansen en Joop Zoetemelk op een gebouw aan de Cartesiusweg’.

‘Goede tips, ik ga kijken’.

Daniël Roozendaal

Daniël Roozendaal blijkt een jonge illustrator. Hij werkte voor allerlei organisaties en bedrijven. De muurschildering was gewoon een opdracht naast illustraties bij een artikel in NRC, een animatie voor de Back Society of een geboortekaartje voor een particulier.

Susan Mertens heeft wel haar sporen van muurschilderingen in Utrecht achtergelaten. Prachtige, fotorealistische schilderijen. Het merendeel echter binnen. Zoals een vliegend varkentje in Café Voortuin en de al genoemde Aardappeleters.

FC Utrecht

Ik zoek verder naar kunstenaars van muurschilderijen. Daarbij hoop ik ook te worden verrast door muurschilderingen die niet al in het boekje ‘Muurschilderingen in Utrecht’ staan. Op de fansite van FC Utrecht kom ik een pagina met muurschilderingen tegen.

Geen Utrechtse, maar wel een bron van inspiratie voor gemeenteraadsleden en ondernemers. Voor gemeenteraadsleden als suggestie omdat een creatieve, goed geschilderde muurschildering een aantrekkelijke blikvanger kan zijn, ook voor toeristen. Of een camouflage voor een muur, gebouw of buurt die laag op de renovatielijst staat.

Voor ondernemers omdat hun bedrijf zich er beter mee kan profileren dan met een lelijke billboardreclame.

Oude reclame

Ik lees in een bericht dat Jos Peeters al jaren bezig is met het restaureren van oude muurreclames in Utrecht. De gemeente vindt oude muurschilderingen belangrijk staat erbij. In ieder geval in 2007, toen het boek uitkwam met de renovaties van Peeters.

Negen jaar later staat Utrecht in de top van Nederland als het gaat om gerestaureerde historische muurschilderingen, ook wel gevelreclames genoemd. Ruim 125 zijn er inmiddels door Jos Peeters en anderen in min of meer oude staat teruggebracht. Sommigen zijn ook al meer dan 125 jaar oud. De gemeente en particuliere initiatiefnemers zijn op dat gebied in ieder geval goed bezig, constateer ik.