Een circa 100 jaar oude muurreclame is weer in ere hersteld. Het gaat om een tekst van drogisterij De Vries die in de Maliestraat was gevestigd. De reclame bevindt zich aan de kant van de Mgr. v/d Weteringstraat.

Wethouder Jeroen Kreijkamp (wijkwethouder Oost) onthulde vrijdag de historische muurreclame die eerder dit jaar is ontdekt door de eigenaar van het pand: Sylvia Six. Na enkele rondzwervingen om informatie in te winnen over de muurreclame kwam ze in contact met de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente die zich inzet voor restauraties van dit soort gevelversieringen.

De onthulling van de muurreclame.

Utrecht staat inmiddels ook in de top van Nederlandse steden met de meeste gerestaureerde historische muur- en gevelreclames. Utrecht heeft er al 110 en elk jaar worden daar nieuwe aan toegevoegd.

In het pand Maliestraat 18 was van 1913 tot 1960 drogisterij W. de Vries gevestigd. Op de zijgevel was een reclamevlak van 3 meter breed en 4 meter hoog voor onder meer toiletzepen, verpakte geneesmiddelen en eau de cologne.

De muurreclame is in de jaren vijftig overgeschilderd. Kunstenaar Jos Peeters werd ingeschakeld om die verf weg te halen. Een klusje van vijf weken lang geduldig krabben.

Ook verfde hij de letters voorzichtig bij. Een paar letters ontbreken omdat in de jaren tachtig in de muur een raampje is gemaakt (dat later is dichtgemetseld), daarbij zijn een aantal letters verdwenen. Er is voor gekozen die niet eraan toe te voegen, ook omdat onbekend is hoe dat er precies heeft uit gezien. Er zijn voorzover bekend geen foto's van de oude muurreclame.

Sylvia Six bij haar toespraakje.