Rene van Maarsseveen - Vroeger keek ik altijd naar de jaaroverzichten op televisie en las ze in de kranten. Ik vond het leuk die herinneringen aan een verstreken jaar.

Mijn interesse werd echter geleidelijk minder. De afgelopen jaren bleef ik er, bij wijze van spreken, niet voor thuis. Maar nu ik wat ouder ben en de jaren steeds sneller lijken te gaan, begint mijn belangstelling voor jaaroverzichten weer te groeien. Als ik zie wat er in zo’n jaar allemaal is gebeurd, dan lijkt mijn vergane jaarbeleving weer even op te rekken.

Het maakt bij die jaaroverzichten natuurlijk wel uit met welke blik je er naar kijkt. Wil je er als Utrechter een blij gevoel van krijgen, dan kijk je vooral naar sport. Dan zie je de Utrechtse Dafne Schippers Europees kampioen worden bij de 100 en 200 meter atletiek. USV Hercules ging als eerste Utrechtse amateurclub naar de topklasse, Wesley Sneijder hielp met zijn teamgenoten Oranje naar een derde plaats op het WK en het hele jaar hield de komst van de Grand Départ 2015 ons in een enthousiaste vol verwachting klopt ons wielerhart.

Kijk je met een open mind naar cultuur in het jaaroverzicht, dan zie je vooral meer van hetzelfde. De gebruikelijke evenementen vonden weer plaats zoals we dat gewend zijn. De jaarlijkse filmdagen, het driejaarlijkse Liszt concours, de culturele zondagen en vele andere evenementen. Er worden talrijke evenementen georganiseerd in Utrecht, dat daardoor door sommigen al het culturele hart van Nederland wordt genoemd. Dat de Utrechtse musea een topjaar hadden, droeg daar natuurlijk aan bij.

Van cultuur naar politiek is dit jaar een klein sprongetje… tussen de wal en het schip. Want de cultuurhistorische schuitjes aan de Vecht beginnen in 2014 een hoerig politiek onderwerp te worden. Politici en ambtenaren komen ermee in het nieuws, maar een oplossing is er niet. Het risico van mensenhandel, de reden dat de toeristische attractie werd gesloten, is alleen maar groter geworden nu de dames hun clientèle thuis ontvangen.

Zo’n zelfde politiek slepend gezeur is er rond de invulling van het postkantoor aan de Neude, de Centrale Bibliotheek, het oude gemeentehuis en nog zo wat onderwerpen. Die kunnen we het best onder het kopje ‘wordt vervolg’ plaatsen. Ongetwijfeld verschijnen ze ook in 2015 weer regelmatig in het nieuws.

Op 31 december wordt het eerste jaar van burgemeester Van Zanen afgesloten. Na de saaie Wolfsen blijkt hij weer eens een echte Utrechtse burgemeester in de traditie van Vonhoff en Voss-Van Gortel. Van Zanen is een ervaren bestuurder én een joviale burgervader. Daar moesten sommigen weer even aan wennen, bleek in mei toen berichten verschenen dat hij te grappig zou willen zijn. Gelukkig nam hij daar geen aanstoot aan, want dat zou zonde zijn.

Een jaaroverzicht geeft me soms hoop op een mooi nieuw jaar. Hoewel ik begrijp dat ook bij jaaroverzichten geldt, het verleden is geen garantie voor de toekomst. Ik hoop op een 2015 waarin sommige dingen bij het oude blijven en andere dingen eindelijk veranderen.

Een nieuw jaar waarin de hoeren terugkeren naar hun schuiten, Broese blijft voortbestaan op zijn vertrouwde hoek, het grote Gouden Kalf eindelijk wordt aangekocht als Utrechtse blikvanger en de vele evenementen en behaalde prijzen worden aangevuld met nog meer (inter)nationale festivals en overwinningen.

Wat voor jaar het ook gaat worden, ik wens iedereen een gezond en aangenaam 2015.