Deze kiek is gemaakt op: dinsdag 30 januari 2024, 22.45 uur

Door: Jim Terlingen

Waar? Tolsteegbarrière 

Want? Ze zullen het niet zo bedoelen, maar dit is een middelvinger naar het klimaat.

De poolkappen smelten, de wereldtemperatuur stijgt en het aantal stormen neemt toe. Maar wat doen horecazaken op de Tolsteegbarriere (het plein wat populair gezegd 'het Ledig Erf' heet)? Eind januari de terrasverwarmers aanzetten. Echt.

Zelfs als je om kwart voor elf 's avonds langs het lege terras van café Ledig Erf loopt (een van de boosdoeners, de andere is De Poort), zie je ze aan staan.

Die lui hebben iets niet begrepen.

Ik hoop natuurlijk dat deze column resultaat gaat hebben, maar anders pleit ik voor een actiegroep BHH: Boycot Horecagelegenheden met Heaters. Of eentje met een naam als GJGAVO: Geef Je Geld Alleen aan Verstandige Ondernemers.

Maar er is hoop. Er zijn ook verstandige mensen met macht zoals in de gemeente Groningen, waar wethouder Bloemhoff in juli 2023 aankondigde de terrasverwarmers in de ban te willen doen: 

We weten allemaal wat er aan de hand is. We hebben te maken met enorme klimaatverandering. Afgelopen winter werd door de overheid nog opgeroepen om korter te douchen en de thermostaat wat lager te zetten om energie te besparen. Ondertussen loop je door de stad en zie je al die terrasverwarmers aanstaan. Dan denk je wel: we stoken toch niet voor de vogels? Nu is de tijd om er iets aan te doen, nu moeten we doorpakken.
  

Café de Poort

(JT)