In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto.

Door: Ton van den Berg

Wanneer: zondag 3 oktober, 16:21 uur

Wat? Bastiaan Staffhorst presenteerde de Pommeau de Jean, een pommeau (origineel een Franse appeldrank) gemaakt met de Kwee-appeloogst uit de tuin van oud-burgemeester Jan van Zanen toen die nog in Utrecht woonde. Staffhorst: "Van de Kwee-appels uit de tuin van Jan van Zanen hebben we een cider gemaakt van 8% alc.. Deze hebben we versterkt tot 16% alc. met eau de vie van Kwee-appels uit de tuin van Karel V."

Uiteraard kwam Jan van Zanen vanuit Den Haag, waar hij tegenwoordig burgemeester is, om de eerste fles van Staffhorst in ontvangst te nemen. Het gaat om een kleine oplage van deze jenever. Met de presentatie komt een einde aan Stadsoogst, een project waarbij vanaf 2016 met bijzondere fruitoogsten telkens andere eau de vies (distillaat van stadsfruit) werden gemaakt. Het Utrechtse Stadsdichtersgilde met Alexis de Roode, Fred Penninga en Ingmar Heytze leverden telkens een bijbehorend gedicht.

Voor deze gelegenheid maakte kunstenaar Kees Wennekendonk een tekening waarop Jan van Zanen fietsend in de tuin van Karel V te zien is.

Pommeau de Jean door Kees Wennekendonk.

Het gedicht bij de Pommeau de Jean is een verwijzing naar het vanwege corona 'stille" vertrek van Van Zanen die vorig jaar Utrecht verliet, wordt hieronder voorgelezen door de maker van het gedicht Ingmar Heytze.