Deze kiek is gemaakt op: maandag 29 mei 2023 om 15.37 uur

Door: Jim Terlingen

Waar? Vismarkt 17

Want? Precies een jaar nadat ze op deze plek een struikelsteentje plaatsten voor hun joodse familielid zijn ze uit Amsterdam naar Utrecht gekomen. André Janning, zijn vrouw Jannie, hun zoon Edward en zijn vriend Klaas gaan op de Vismarkt het steentje poetsen. 

Deze Tweede Pinksterdag is het de geboortedag van Louis Trompetter, die in het voorjaar van 1944 op zijn 46e ergens in Midden-Europa (waar precies is onbekend) is bezweken of vermoord. Louis was de oom van de 84-jarige André Janning.

De terrassen zitten vol. De mensen voor Logement Petit Beijers krijgen even vreemd op als Edward daar door de knieën gaat en het steentje gaat poetsen. Al gauw vraagt een jonge vrouw op het terras aldaar wat hij aan het doen is. Haar reactie op het antwoord is zeer geinteresseerd en inlevend. "Ach, ik had dat steentje helemaal niet gezien. Wilt u hier zitten?"

Andere mensen die langslopen, stoppen en kijken. "Misschien is dat ook wel waarom we dit doen", zegt Edward tegen me nadat de familie er nog twee rozen bij heeft gelegd.

Dit was een klein, maar heel bijzonder moment vanmiddag in de binnenstad van Utrecht.

André (met beige jas), Jannie en Edward tijdens het poetsen. Passanten stoppen en kijken toe. Foto: JT

Zo liet de familie het steentje weer achter. Foto: JT