Sportjournalist Ton de Ruiter legt wekelijks sportieve vebanden tussen toen en nu, tussen heden en verleden. Dit keer de klop die FC Utrecht kreeg van PSV in 1989.

FC Utrecht – PSV 1-10. Het kan niet anders, het worden dubbele cijfers in Galgenwaard.
Dat schrijft sportjournalist Hans van Echtelt in de krant van zaterdag 18 november 1989 een dag voordat het duel tussen het dubbeltje uit de Domstad en het kwartje uit de Lichtstad wordt gespeeld.

Een dag later krijgt hij bijna gelijk. Het wordt 1-7 dankzij vier doelpunten van de Braziliaan Romario, de openingstreffer van Soren Lerby en éénlingen van Flemming Poulsen en Juul Ellerman. Erik Willaarts redt de eer met de openingstreffer van de wedstrijd.

Een bezoekje aan de training op donderdag heeft de verslaggever overtuigd. FC Utrecht - PSV kan het best schriftelijk worden afgedaan. Op de training geeft dokter Van Zwieten het tempo aan. De groep die hem volgt bestaat uit hele en halve kneusjes. Erik Willaarts, Gert van Hanegem en Rob Alflen spelen die zondag op halve kracht. Erik van der Meer, Kevin Young, John Moore, Marco Boogers en Etienne Kelders ontbreken. 1 tegen 7 is de grootse nederlaag thuis. Een pak slaag dat drie keer wordt uitgedeeld: maart 1984 door AZ, augustus 1997 door Ajax en deze dag door PSV.

Op 22 oktober 1989 verslaat de ploeg van Cees Loffeld in Rotterdam Sparta, daarna wordt thuis verloren van FC Twente, in Maastricht gelijk gespeeld tegen MVV en volgt de dreun tegen PSV. Het is crisis. Tot 1 april 1990 wordt door blessures, schorsingen en ‘kliekjesgeest’ geen wedstrijd gewonnen.    

Zondag komt koploper PSV naar Galgenwaard. Van ‘kliekjesgeest’en schorsingen is bij het huidige FC Utrecht geen sprake. Hele en halve kneusjes zijn er wel. Doelman Ruiter viel uit tegen FC Dordrecht. Michael Zullo, Edouard Duplan, Nacer Barazite en Danny Verbeek ontbreken al lange tijd.  

PSV zou het goed uitkomen als de partij schriftelijk wordt afgedaan met een reglementaire 0-3 als uitslag. Donderdagavond een zware wedstrijd tegen Panathinaikos in de Europa League, drie dagen later naar het gevreesde Galgenwaard, waar van de gastheren na het sterke uur tegen Go Ahead Eagles en het matige optreden tegen FC Dordrecht spektakel mag worden verwacht.     

In Eindhoven zegeviert FC Utrecht slechts één keer, in eigen voetbaltempel is het tien keer de bovenliggende partij. Niet op 22 november 1970. PSV brengt de fusieclub de eerste nederlaag in eigen stadion toe. 

De eerste overwinning wordt gevierd op 16 januari 1972. Leo van Veen maakt de winnende treffer. Twee jaar later wordt het 4-3 met Cor Hildebrand, Leo van Veen en Karel  Bonsink als doelpuntenmakers. Daarna volgen nog acht overwinningen, zeven in de competitie.

De laatste op 16 september 2012. De gasten zijn favoriet voor de landstitel. FC Utrecht heeft geen geld en moet noodgedwongen een beroep doen op de jeugd. Maar zie, het wordt een bittere pil voor de ploeg van Dick Advocaat en de teruggekeerde Mark van Bommel. Verdediger Dave Bulthuis zorgt dat de winst in Utrecht blijft.

Op 16 april 2003 verslaat de thuisclub de Eindhovenaren in de halve finale van de beker. In een fantastische wedstrijd worden de treffers gemaakt door Stefaan Tanghe en Dave van den Bergh.

Bijzonder is de wedstrijd op 20 april 1981. De laatste wedstrijd in het stadion met de wielerbaan. Na afloop beginnen supporters met de sloop daardoor min of meer aangemoedigd door de speaker. Het blijft 0-0. Voor het laatste doelpunt in Galgenwaard moeten we terug naar twee weken eerder. Willy Carbo is de maker, het is de vijfde treffer bij FC Utrecht tegen FC Wageningen.

Toevallig is FC Utrecht –PSV op 5 september 1982 ook de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe stadion. Willy van der Kerkhof maakt het eerste doelpunt in Nieuw Galgenwaard, het is de winnende.

Nog een weetje uit de geschiedenis. Op 6 november 1994 wordt de wedstrijd (uitslag 1-2) ontsierd door een incident. Edwin Gorter steekt een vinger in het oog van Bjorn van der Doelen. De middenvelder krijgt zeven wedstrijden schorsing, de zwaarste straf in de geschiedenis van FC Utrecht.

Een samenvatting van de wedstrijd in 1989 is op YouTube nog terug te vinden.