Frans de Jonge hangt in talloze cafes, restaurants en andere openbare gelegenheden posters met culturele activiteiten in Utrecht op. In deze column vertelt hij over zijn ervaringen.

Frans de Plakker - Deze week ben ik thuis gekomen van m’n vakantie op het platteland. Het was een kort familiebezoek en een week in een huisje in Friesland. We pasten op het huis van Titi Zaadnoordijk. 

Titi is een kunstenares die in Scherpenzeel (Friesland) is gaan wonen, toen ze in Utrecht geen passende plek kon vinden om wonen en werk te combineren. 

Ik leerde Titi kennen doordat we bij dezelfde galerie zaten, maar kende haar al van reputatie. Ook wist ik dat ze haar eigen affiches plakte. Een van die affiches heeft vele jaren op de hoek van cafe de Postillon gehangen. Waarschijnlijk was dat een originele linoleumsnede. Als Titi exposeert met haar lino’s is het voor haar vanzelfsprekend om dan zelf-gedrukte lino’s te plakken. 

Sinds ze in Friesland woont, hebben we al een paar keer op haar huisje gepast, en genoten van de omgeving. Ook zie ik haar ieder jaar bij de Nacht van de Poëzie. Daar fluistert ze gedichten in je oor. Helaas gaat dit jaar de ‘Nacht’ vanwege corona niet door.

Bij haar huis heeft ze een geweldig atelier, met onder andere verschillende drukpersen voor haar linoleumsnedes. Daar heeft ze iedere zomer een expositie van haar werk. Om de liefhebbers van haar werk in Utrecht op de hoogte te brengen, verspreid ik voor haar ieder jaar enkele zelf-gedrukte posters en, of wat flyers. 

Dit jaar heb ik een stapeltje flyers gekregen, zodat de Utrechters in augustus nog een dagje Friesland kunnen plannen.