Raymond Taams - De IJzeren Man bezocht een borrel van Holland Startup, een broedplaats voor jonge tech-ondernemers, gevestigd in een jaren 70-kantoorkolos nabij de meubelboulevard. Omdat hij zijn dagelijkse, zes minuten durende koude douche steeds langer uitstelde, was hij pas om half vijf ‘s middags opgestaan. De toastjes met vleeswaren die werden geserveerd, fungeerden derhalve als zijn ontbijt.

Met een glas cola posteerde de IJzeren Man zich aan een statafel. Om hem heen waren ambitieuze starters druk in gesprek met de investeerders van Holland Startup. Een kale, breed lachende veertiger stapte met uitgestoken hand en een bewust zeer open lichaamshouding op de IJzeren Man af. Die schrok daar in eerste instantie een beetje van, om zich later te realiseren dat gepolijste omgangsvormen het leven uiteindelijk vergemakkelijken. 

De man bleek CEO van het geheel, en hij spoorde de IJzeren Man aan om te praten met de jonge tech-honden. Een van hen bleek een softwareprogramma voor personeelswerving te ontwikkelen. Hij demonstreerde hoe de sollicitant achter een laptop plaatsnam, waarna de webcam spierbewegingen in het gezicht registreerde tijdens het kijken naar een video over het bedrijf waar de persoon wilde werken. Aan de hand daarvan kon een mentaliteits-match worden opgesteld.

De IJzeren Man was oprecht onder de indruk, al sloeg de angst hem enigszins om het hart. Al jaren hield hij zich staande in het sociale verkeer door regelmatig de allerlaatste, politiek-wenselijke opvattingen in het BNNVARA-prachtprogramma ‘De Wereld Draait Door’ tot zich te nemen. Wat nu als de webcam in de toekomst zijn werkelijke opvattingen kon registeren? Gelukkig kwam kort daarop het nieuws dat Matthijs ermee ophoudt.