Door Ad van Liempt -  Tien dagen geleden mocht ik met buurman Rob mee naar Alkmaar, waar we een fantastische AZ–Utrecht zagen, die in 5-5 eindigde. Na afloop spraken we af dat hij de bekerwedstrijd bij mij zou komen kijken. Alkmaarder en Utrechter voor de buis, gespannen en wel. Rob constateerde bij binnenkomst dat er tussen zijn stoel en het scherm voldoende ruimte was om juichend op te springen. Daar is niet veel van terecht gekomen. 

AZ speelde onder de maat, Utrecht haalde ook lang niet het niveau van tien dagen geleden, maar was een betere eenheid en toonde een echte cupmentaliteit. Nummer 2 van de eredivisie verslagen, kwartfinale gehaald, Utrecht zit in het juiste ritme voor een mooi seizoenslot.

Het zat de ploeg ook niet tegen. Na een mooie een-twee met Boussaid kwam na een uurtje linksback Nick Viergever door op links. Hij wilde voorzetten, nam de bal met de binnenkant en zag dat-ie over AZ-keeper Ryan heen het doel in zeilde. Viergever was eerlijk na afloop: ‘Ik voelde dat ik ‘m helemaal verkeerd raakte, maar wist meteen ook dat-ie erin zou gaan.’ Een quote om de rest van de week van na te genieten.

In de verlenging, bij de stand 1-1 (de geweldige keeper Barkas had nog even een strafschop van Karlsson gestopt) maakte Utrecht een prachtig doelpunt, door invaller Maeda, na een fraaie combinatie van Bozdogan en Klaiber. Het overwicht van AZ stelde weinig voor, de ploeg schiep nauwelijks kansen en kon daarom geen aanspraak maken op de kwartfinaleplaats.

FC Utrecht maakt een verbazingwekkende periode door. Het elftal is echt onherkenbaar vergeleken met een paar maanden geleden. Vier spelers tussen de 21 en 23 jaar krijgen van trainer Silberbauer het vertrouwen en maken het verschil: Booth, Boussaid, Bozdogan en Douvikas brengen snelheid en creativiteit in het spel en blinken om de beurt uit.

En wat de clubeconomie betreft: Booth, Boussaid en Douvikas zijn eigendom van de club en verhogen per week hun transferwaarde. Bozdogan is gehuurd van Schalke 04, met een optie tot koop, die FC Utrecht, naar ik begreep, binnen afzienbare tijd gaat lichten. Dat betekent dat FC Utrecht met deze spelers opeens voor vele miljoenen op het veld heeft staan – hopelijk blijven ze nog lang, en anders gaan ze de club heel wat opleveren.

Dat is voor de middellange termijn. Eerst zaterdag de loting. Wat mij betreft: De Graafschap thuis graag. Ik had dit onderwerp graag met buurman Rob besproken, maar hij glipte na het laatste fluitsignaal heel snel weg naar huis.