Door Ad van Liempt - Voor de wedstrijd van FC Utrecht lopen een stuk of achttien jongelui met een groot rond doek op het middenveld reclame te maken voor sponsor Telecom. Lachen op de tribune: het doek lag verkeerd om, de enorme sponsortekst was in spiegelbeeld. In paniek werd het hersteld. ‘Slecht voorteken’, constateerde collega Hans op de tribune.

Maar dat pakte anders uit. Na twee minuten en vier seconden stond FC Utrecht tegen koploper Feyenoord met 1-0 voor. Door een heel fraai doelpunt, met een briljante voetbeweging van spits Bas Dost die een voorzet van Sander van der Streek vol gevoel neerlegde voor Jens Toornstra. Die scoorde, en schreef een pagina in een jongensboek: scoren tegen je oude club (‘Ik heb al acht jaar niet van Feyenoord verloren’, zei hij heel geestig in een voorbeschouwing – hij speelde daarvan zeven jaar bij Feyenoord…).

Het stadion explodeerde – de Bunnik-zijde zong luidkeels het lied dat de Feyenoord-supporters bij hun eigen doelpunten zingen, en er klonk zelfs voorzichtig een spreekkoor voor de nieuwe trainer, Michael Silberbauer. Onzin natuurlijk, maar wel tekenend voor de ouderwetse sfeer in Galgenwaard. Lang geleden dat er zo’n fijne voetbalmiddag viel te beleven.

Het duurde uiteindelijk wel vijf kwartier voor Feyenoord greep kreeg op de wedstrijd en kansen begon te creëren. Of dat kwam omdat een paar Utrecht-spelers leeggespeeld waren en er daardoor meer gaten vielen, is moeilijk te bewijzen, maar het lijkt er wel op. Utrecht had trouwens kunnen winnen, als Tasos Douvikas, invaller voor Bas Dost, iets minder pech had gehad – hij raakte in de 81e minuut de paal, waardoor Feyenoord in de race bleef en uiteindelijk op gelijke hoogte kon komen.

Utrecht bedwong de koploper – en speelde blij vlagen aantrekkelijk, en in ieder geval redelijk aanvallend. Dat is pure winst na de uitgesproken saaie seizoensstart en na de onverwachte trainerswissel. Er volgen nu zware wedstrijden, zondag al bij Go Ahead en in deze maand ook nog uit tegen Twente en AZ.

Trainer Silberbauer staat met zijn ploeg voor een vuurproef. Hij maakt een montere indruk, al zou het fijn zijn als hij (na vier seizoen als speler in Utrecht) over een poosje de media te woord zou staan in het Nederlands. En dan graag met het charmante accent waarmee vroeger de Utrechtse Denen John Steen Olsen en Jörgen Henriksen onze harten veroverden.
   

Fotoverslag door Jeroen Stoops:

Minuut stilte voor Pelé.

Al na 3 minuten juichende Utrecht-spelers voor het uitvak.

Booth in duel met Dilrosun.

Trainer Silberbauer bij zijn eerste competitiewedstrijd.

Maker van de Utrechtse treffer: Toornstra.

Aanvoerder Van der Maarel in gevecht.

Bomvol Galgenwaard.

Invaller Douvikas in duel met invaller Wieffer.