Sportjournalist Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de verloren uitwedstrijd tegen Emmen: 2-0.

Na anderhalf uur gestuntel van FC-zijde stond er echt 2-0 op het scorebord in Emmen. Trainer Dick Advocaat sprak na afloop over ‘zomeravondvoetbal’ van zijn selectie , de talrijke meegereisde Utrechtse supporters klaagden na afloop over een verloren trip. En dat voelden ze ook al na de 5-0-afstraffing bij ADO Den Haag, nog maar kort geleden. De spelers van FC Utrecht maken het de laatste drie duels hun hondstrouwe aanhang niet gemakkelijk.

Anderhalf jaar geleden won Jong FC Utrecht met liefst 0-3 bij hetzelfde Emmen, de jonge Nick Venema maakte destijds twee doelpunten, Sylla Sow scoorde de derde treffer. Het is misschien nuttig om deze uitslag nog even in de herinnering terug te roepen omdat destijds onbevangen en fris werd gespeeld terwijl nu een slap elftal met de neus op de feiten werd gedrukt. En de ploeg had gewaarschuwd moeten zijn: thuis werd ook ik immers dit seizoen al met 1-2 verloren van de nieuweling in de eredivisie.

Na afloop was Joris van Overeem nog zo openhartig met zijn opmerking , ‘dat FC Utrecht in deze vorm niets in de nacompetitie heeft te zoeken’. Maar zijn trainer zei na de wedstrijd dat hij er nog volledig vertrouwen in had dat zijn team tegen gelijkwaardige tegenstanders beter voor de dag zal komen. ,,We hebben niet voor niets zoveel punten gehaald en staan nu zevende, dus het kan nog alle kanten op.’’ Dat mag allemaal zo zijn, intussen lijkt het Utrechtse legioen al gretig naar het nieuwe seizoen te kijken wanneer John van de Brom zijn stempel op de speelwijze zal drukken. Geen verdedigend en reactievoetbal meer, maar initiatief naar voren...!

Wat kunnen we dit seizoen eigenlijk nog verwachten? Fortuna en Heerenveen thuis, en natuurlijk de uitwedstrijd tegen Ajax. Dat is nu niet meer het sluitstuk van het seizoen, nu de competitieopzet is aan gepast aan de Champions League verplichtingen van de Amsterdammers. Het is te hopen dat FC Utrecht het kan opbrengen om Galgenwaard nog twee keer (en mogelijk daarna in de playoffs) in vuur en vlam te zetten. Want zomeravondvoetbal, daar hebben we geen seizoenkaart voor gekocht op Vak P.