Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen Vitesse (5-1).

Het was een merkwaardige middagje op Galgenwaard, waar de lente doorbrak en het veld vrijwel onbespeelbaar oogde. Na afloop waren er twee spelers van wie de naam op ieders lippen lag. Yassin Ayoub als de belangrijkste man bij de thuisclub en natuurlijk schlemiel Remko Pasveer, wiens merkwaardige capriolen dit keer FC Utrecht wel erg in de kaart speelden.

In de tweede helft kreeg Ayoub vleugels en scoorde twee keer. Foto: Jeroen Stoops

Ik bekeek de ontwikkelingen op de steppe van Galgenwaard dit keer niet vanuit mijn vertrouwde Vak P maar uit een comfortabele skybox die mij en mijn familieleden beschikbaar was gesteld vanwege m’n onlangs gevierde 75e verjaardag. Het was dit keer bijzonder toeven tussen vier kleinkinderen die bij iedere FC-goal uit hun bol gingen en de meest spontane dansjes ten beste gaven.

En dan die aparte wedstrijd waarin Vitesse aanvankelijke gelijke tred hield met FC-Utrecht, waar Zakaria Labyad weer van de partij was. De Arnhemse formatie had vorige week Ajax verslagen en was vol zelfvertrouwen naar Galgenwaard gekomen. Toch keek de ploeg na een half uur tegen een 2-0-achterstand aan, want FC Utrecht blonk deze middag vooral uit in efficiente doelpogingen.

Toen het desondanks na rust snel 2-1 werd, keken we elkaar in de Charity Skybox zorgelijk aan, want de thuisclub wankelde en Vitesse claimde zelfs een mogelijk terechte strafschop na een overtreding van aanvoerder Willem Jansen, die voor rust de openingstreffer eerder op zijn naam had gebracht. Arbiter en naamgenoot Ed Janssen wilde er niet aan waarna het drama-Pasveer zich begon te voltrekken. Hij ging twee keer in de fout, door Sander van de Streek en Yassin Ayoub dankbaar afgestraft.

Ayoub profiteert van blunder Pasveer. Foto: Jeroen Stoops

En zo kon FC Utrecht de partij comfortabel uitspelen en het door FC Utrecht aangeboden gebaar extra glans geven. Na afloop kwam reserve Cyriel Dessers nog even langs, samen met keeperstrainer Marcel Mul, iets wat ons op Vak P natuurlijk nooit overkomt. Met hen hebben we nog een half uurtje nagepraat over een voetbalmiddag waarop FC Utrecht zich vrijwel verzekerde van een plek in de nacompetitie. Die hoop ik dan weer op mijn vertrouwde plekke op P te gaan volgen.

Verslaggever Hans van Echtelt met kleinkinderen in de Galgenwaard. Foto: Hilde de Boere

Kerk in duel met Faye.

anssen (rechts) blij met zijn doelpunt. Ook aangever Ayoub wordt bedankt.

Trainer De Jong bedankt zijn aanvoerder.

Publiek wordt bedankt. Foto's Jeroen Stoops