door Ton de Ruiter 

Komende week maakt de clubleiding van FC Utrecht bekend wie de nieuwe hoofdtrainer wordt. In de historie van de club wordt de opvolger van Henk Fraser alweer de 26ste coach sinds 1970 in dienst van de fusieclub.  Hier een terugblik over vijftig soms turbulente seizoenen.
  

  1. 1970 - 1974: Bert Jacobs promoveert met Velox naar de eerste divisie en is vervolgens vier volle jaren in dienst bij FC Utrecht.

  2. 1975 - januari 1976: Voor Jan Rab valt het doek na 51 wedstrijden vanwege de magere prestaties en het ontbreken van de klik met de spelersgroep. 

  3. maart 1976 – 1983: Han Berger is bij zijn aanstelling de jongste trainer in het betaalde voetbal. Na het gebroken seizoen is hij zeven jaren hoofdtrainer.

  4. 1983 – 1984: Barry Hughes zelf vraagt na een seizoen ontbinding van zijn contract. Dwarsliggende spelers, gebrek aan financiële armslag en de agressieve houding van de supporters noemt hij als oorzaak. Na de 1-7 nederlaag tegen AZ  in eigen huis moet de trainer onder politiebewaking het stadion verlaten. Het vertrek van de zingende trainer wordt gestimuleerd door het geld dat MVV-geldschieter Leon Melchior hem biedt.

  5. 1984 – 1987: Nol de Ruiter dient drie contractjaren uit maar dat gaat met vallen en opstaan en met Willem van Hanegem als ‘praatpaal’ naast zich.  

  6. 1987 – 1989:  Voorzitter Theo Aalbers noemt het terughalen van Han Berger een grote fout en ook de trainer zelf concludeert dat het niet de juiste voortzetting van zijn loopbaan is. In 1987 tekent hij een contract voor vier seizoenen, twee jaar als trainer en daarna twee seizoenen als technisch directeur. Zijn populariteit uit de jaren 1976-1983 is in 1989 volledig verdampt. Berger ziet na een 10e en 13e plaats in de eindrangschikking af van het directeurschap technische zaken en stapt over naar Fortuna.                    

  7. 1989 – oktober 1990: Cees Loffeld debuteert in het betaalde voetbal met een plek net boven de streep (14e). In zijn tweede jaar als hoofdtrainer wordt hij al vroeg in de competitie vanwege tegenvallende resultaten weggestuurd. Technisch directeur Hans Ooft neemt zijn taak over in de bekerwedstrijd tegen Longa.

  8. oktober 1990 – september 1993: Onder Ab Fafié incasseert de defensie  in het eerste jaar slechts 29 tegentreffers, blijft de ploeg 13 duels zonder nederlaag en bereikt de vierde plaats in de eindstand. In het jaar van zijn ontslag pruimen de supporters het defensieve voetbal niet meer en zitten uit protest te schaken op de tribune. Henk Vonk is korte tijd interim-coach        

  9. september 1993 – februari 1995: Leo van Veen neemt het over van Fafié en belandt in de tweede helft van het volgende seizoen zelf op een zijspoor. Henk Vonk en Ton du Chatinier maken het seizoen af.      

  10. 1995 – december 1995: Simon Kistemaker is mateloos populair bij het fanatieke deel van de supporters maar niet in de bestuurskamer. Als de resultaten achterblijven haalt ‘de Kist’ de Kerst niet. 18 wedstrijden als coach brengen slechts twee overwinningen en vijf gelijk spelen. Harry Suvee neemt het tijdelijk over. 

  11. februari 1996 – oktober 1997: Ronald Spelbos maakt het seizoen af en is daarna een competitie  volledig in dienst. In het derde seizoen stopt de Veenendaler als hij de selectie niet aan het voetballen krijgt. Tijdens zijn ziekte (licht hartinfarct) is Jan Wouters zes duels hoofdtrainer. Nol de Ruiter treedt na het vertrek van Spelbos op als interim-coach.   

  12. januari 1998 – maart 2000:  Mark Wotte tekent een contract tot 30 juni 2000 maar vertrekt al op 12 maart van dat jaar naar FC Den Bosch en later Jong Oranje. Het bestuur heeft hem dan al gezegd dat zijn contract niet wordt verlengd.   

  13. maart 2000 – 2002: Frans Adelaar bereikt twee jaar Europees voetbal. De samenwerking met technisch directeur Han Berger is niet optimaal. Twee dagen na de verloren bekerfinale tegen Ajax levert  hij volkomen onverwachts zijn contract in.   

  14. 2002 – 2007: Foeke Booy is na Han Berger de langst zittende trainer. In 2006 verlengt hij zijn contract tot juli 2008 en bedingt dat hij in 2007 zonder afkoopsom naar een topclub mag. Het wordt Al-Nassr in Saoedie-Arabië.     

  15. 2007 – december 2008: Na het ontslag van zijn assistenten in oktober noemt Willem van Hanegem geldschieter Van Seumeren ‘een duikboot zonder verstand van voetbal’. Het is de druppel. Technisch directeur Piet Buter en assistent Du Chatinier nemen het tijdelijk over. 

  16. december 2008 – mei 2011: Ton du Chatinier wordt benoemd tot hoofdtrainer met Jan Wouters als veldtrainer. Januari 2010 worden de contracten met Wouters en Du Chatinier verlengd tot 1 juli 2012. Op 19 mei wordt Du Chatinier afgerekend op de zwakke prestaties in de tweede helft van de competitie. Jan Wouters blijft in functie.

  17. juli 2011 – oktober 2011: Erwin Koeman tekent een contract voor een jaar. Liefst zes basisspelers zijn vertrokken: Vorm, Cornelisse, Silberbauer, Strootman, Van Wolfswinkel, Mertens. De zwaar geblesseerde Mihay Nesu is de zevende afwezige. Na 9 wedstrijden en uitschakeling in de beker neemt Koeman op 18 oktober zelf ontslag. Niet de magere prestaties maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert de trainer aan als reden voor zijn vertrek
     
  18. oktober 2011: Jan Wouters wordt de nieuwe hoofdtrainer tot het einde van het seizoen. Onder Ronald Spelbos, Ton du Chatinier en Erwin Koeman is de Utrechter als assistent werkzaam geweest. Rob Alflen gaat hem assisteren. In maart 2012 wordt het contract met Wouters verlengd. In maart 2013 gebeurt dat opnieuw. Wouters en Alflen tekenen voor twee jaar bij. Na een jaar besluiten club en trainer uit elkaar te gaan. In 2013 wordt onder Wouters een puntenrecord bereikt, in 2014 redt de ploeg zich op het nippertje.
     
  19. mei 2014: Rob Alflen wordt benoemd als opvolger van Wouters. De 46-jarige is hoofdtrainer geweest van FC De Bilt en FC Breukelen en heeft ook Jong FC Utrecht onder zich gehad. Voor advies kan de onervaren trainer terecht bij senior-coach Harry van de Ham en Co Adriaansen, die voor drie seizoenen wordt benoemd als technisch adviseur. Alflen tekent een contract voor één seizoen. Eind maart wordt besloten zijn contract niet te verlengen. 

  20. april 2015: Erik ten Hag, werkzaam bij de amateurs van Bayern Munchen, wordt de nieuwe hoofdtrainer en technische leider. Jean-Paul de Jong, hoofdtrainer bij FC Eindhoven en ook oud-speler, wordt veldtrainer. Erik ten Hag is hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles als Jean-Paul de Jong bij de Deventer club stage loopt.

  21. januari 2018: Jean-Paul de Jong volgt Erik ten Hag op. De laatste gaat aan de slag bij Ajax. Jean-Paul de Jong is vanaf 2007 trainer, eerst bij de jeugd van FC Utrecht, daarna twee seizoenen bij FC Eindhoven en vervolgens 2 ½ jaar assistent van Erik ten Hag. Frans van Seumeren heeft hem toegezegd dat hij na het vertrek van Ten Hag hoofdtrainer wordt. Juli 2018 wijzigt de functie van De Jong. Hij wordt manager en hoofdcoach met Luc Nijholt als assistent en Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys als veldtrainers. Nijholt stapt in augustus op. Op 4 september 2018 wordt De Jong ontslagen. De gewijzigde constructie werkt niet en de onvrede in de spelersgroep is gebleven.

  22. september 2018: FC Utrecht maakt een ommezwaai. Het kiest voor een ervaren trainer op leeftijd. Het wordt Dick Advocaat, de elfde oud-speler die hoofdtrainer wordt, 70 jaar oud. Hij tekent een contract tot het einde van het seizoen en neemt Zeljko Petrovic mee als assistent. Eerder in 2018 is Advocaat werkzaam bij Sparta. De poging de Rotterdammers in de eredivisie te houden mislukt. 

  23. juli 2019 gaat John van den Brom aan de slag. De Amersfoorter is al eerder de eerste keus van Frans van Seumeren maar technisch directeur Foeke Booy geeft de voorkeur aan Erwin Koeman. Van den Brom is eerder trainer van AGOVV, ADO, Vitesse, Anderlecht en AZ. Dennis Haar komt over van PSV en wordt zijn assistent. Rick Kruys blijft veldtrainer, Marinus Dijkhuizen gaat video-analyses verzorgen, René Hake wordt voor drie jaar trainer van Jong FC Utrecht.

  24. november 2020 krijgt John van den Brom een aanbieding van Racing Genk. Voor een afkoopsom van 500.000 euro gaat FC Utrecht akkoord met zijn vertrek. René Hake schuift tijdelijk door van Jong FC Utrecht naar de hoofdmacht. Op 1 januari 2021 wordt tijdelijk definitief voor een periode van 1 ½ jaar. In het spoor van John van den Brom vertrekt ook assistent Dennis Haar. Maart 2022 wordt Hake ontslag aangezegd. Rick Kruys maakt met Dick Adocaat als adviseur en Michael Silberbauer als assistent het seizoen af. 

  25. Henk Fräser wordt de 25e hoofdtrainer van FC Utrecht. Hij tekent een contract tot 1 juli 2025. Hij komt over van Sparta en assisteert Louis van Gaal bij Oranje. FC Utrecht staat niet toe dat hij in december met het Nederlands elftal naar het WK in Qatar gaat. Aleksander Rancovic en Twan Scheppers worden zijn assistenten. Harald Wapenaar volgt Stefan Postma op als keeperstrainer. Op 14 december 2022 vertrekt Fraser nadat hij twee dagen eerder op de training speler Younes bij de keel heeft gegrepen.
           

> Barry Hughes (Wales) is de enige buitenlandse trainer.

> Twaalf hoofdtrainers zijn geboren of opgegroeid in de stad of provincie Utrecht: Han Berger, Nol de Ruiter, Cees Loffeld, Leo van Veen, Ronald Spelbos, Frans Adelaar, Willem van Hanegem, Ton Du Chatinier, Jan Wouters, Rob Alflen, Jean-Paul de Jong en John van den Brom.

> Cees Loffeld (speelt nooit in A-team), Leo van Veen, Frans Adelaar, Foeke Booy, Willem van Hanegem, Ton du Chatinier, Jan Wouters, Rob Alflen, Erik ten Hag, Jean-Paul de Jong, Dick Advocaat en Henk Fräser zijn contractspeler geweest bij FC Utrecht. Twaalf in totaal.

> Erik ten Hag is de eerste trainer waarvoor FC Utrecht een afkoopsom ontvangt. Ajax betaalt iets minder dan een miljoen euro. John van den Brom is de tweede. Voor een afkoopsom van 500.000 euro gaat hij november 2020 naar Racing Genk.