Hans van Echtelt volgt FC Utrecht thuis voor de buis en via Radio M - Het had dinsdag zo’n mooie avond in Breda moeten worden: de 2000e wedstrijd die FC Utrecht sinds de oprichting in 1970 ging spelen. En NAC leek een ideale tegenstander om er een feestje van te maken.

Nummer zeven van de Keuken Divisie en dus geen opponent om schrik van te hebben. Jong FC Utrecht had hier onlangs nog een gelijkspel (1-1) afgedwongen, dus de ‘grote jongens’ zouden dat wel even verbeteren.

Maar niets bleek minder waar. In het Rat Verlegh-Stadion zou de Wet van Murphy in de tweede helft onverbiddelijk toeslaan. Aanvankelijk was FC Utrecht heer en meester en zelfs de gemiste penalty van Adrian Dalmau leek niet verontrustend omdat Mike van der Hoorn snel daarna de 0-1 binnenkopte. Tijdens de rust waren de commentaren eensgezind: dit kon FC Utrecht niet verliezen.

Maar toen kwam die rampzalige tweede helft. Met twee goals van Tom Haye die uit het niets op het scorebord kwamen en waarbij doelman Paes bij de 2-1 weer eens in de korte hoek werd verrast. Vervolgens een rode kaart voor Mike van der Hoorn en moest FC Utrecht tegen het herboren NAC met tien man verder. Toch leek de ploeg nog te ontsnappen via de doeltreffende omhaal van Tasos Douvikas.

Maar Murphy en dus NAC hadden het laatste woord: invaller Kulzebus ontsnapte op de vleugel en passeerde de weifelen de Paes in de verste hoek. Het rampscenario had zich voltrokken, uitgerekend nu.

Een jubileumwedstrijd die eindigde in een nachtmerrie. Wij van Vak P hebben in die 2000 wedstrijden van alles meegemaakt. Zoals dit seizoen: winnen thuis tegen Feyenoord en uit bij Ajax en vervolgens zomaar vijf uitduels op rij verliezen.

Zoals aanvoerder Willem Jansen na afloop tegen zijn gewoonte in sprakeloos was. ,,Hier heb ik echt geen woorden voor, ze schieten drie keer op doel en winnen. En wij hebben kans op kans laten liggen, lopen elkaar in de weg voor het NAC-doel als we de bal simpel voor het inschieten hebben.’’

Het ontbrak er maar net aan dat de aanvoerder ook de Wet van Murphy nog even noemde...