Hans van Echtelt - Het moet een kwestie van tijd zijn of in Galgenwoord wordt de Sirtaki gedraaid na weer een treffer van de nieuwe spits Tasos Douvikas. De kersverse Griekse international stal in de hectische ontmoeting met RKC (uitslag 2-2) de show met verrukkelijke passeerbewegingen en acties die sterk deden denken aan zijn voorloper Michael Mols. Toen hij uit een door hem zelf versierde penalty de 2-2 scoorde, klonk helaas nog geen Griekse jubelmuziek maar dat kan natuurlijk nog komen.

Het was half twaalf toen scheidsrechter Richard Martens het eindsignaal liet klinken. Een minuut eerder had Mike van der Hoorn het stadion in vuur en vlam gezet, maar zijn winnende treffer kon geen genade vinden in de ogen van de VAR. Invaller Adrian Dalma had bij de scrimmage voor het Waalwijkse doel de bal even met zijn arm beroerd en de arbitrage legde dat uit als strafbaar hands. Een omstreden beslissing die paste in een avond vol merkwaardige gebeurtenissen.*

Om te beginnen met de snelle openingstreffer van Simon Gustafson die meteen daarna geblesseerd moest uitvallen. Daarna een penalty voor RKC die door doelman Maarten Paes knap werd gepareerd. In die situatie vloog een aantal plastic bierbekers richting doelgebied, reden voor de arbitrage om een kort oponthoud te gelasten. Toen daarna ook nog eens gescoord werd door de bezoekers, herhaalde dit tafereel zich. Bovendien werd met een aansteker gegooid hetgeen arbiter Martens noopte liefst 25 minuten lang de kleedkamer op te zoeken. ‘In ieder geval wel goed voor de catering’, merkte mijn buurman op Vak P cynisch op.

Daarna bleef het enerverend, met matig spel van de kant van de thuisclub. Trainer Rene Hake greep tijdens de rust in met twee dappere tactische ingrepen. Twee vaste krachten Willem Jansen en Adam Maher (beiden hadden een offday) moesten het veld ruimen ten faveure van Mark van der Maarel en Momoun Mahi. FC Utrecht nam RKC nu een helft lang in een wurggreep en leek de beloning te krijgen, ver in blessuretijd. Mike van der Hoorn schoof de bal langs Etienne Vaessen en deed Galgenwaard ontploffen. De vreugde was van korte duur. De VAR kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus….

Aanvulling maandag 20-9: *Vandaag laat de scheidsrechterscommissie formeel weten dat de VAR-arbiter Gensner ten onrechte adviseerde de goal af te keuren. En dat arbiter Richard Martens ten onrechte dat advies volgde.