Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Het was een mooie uitdaging. Winnen bij nummer laatst ADO Den Haag en daarmee het record van vijf uitwedstrijden op rij positief afsluiten. Eerder werden achtereenvolgens AZ, Willem 2, RKC en Fortuna aan de zegekaar gebonden en nu was ADO Den Haag met 1-4 het slachtoffer van de Utrechtse dadendrang. Wij van Vak P lopen toch al lang mee maar konden ons niet meer herinneren wanneer een zo’n mooie reeks werd bewerkstelligd.

Het kostte de formatie van Rene Hake overigens weinig moeite om dit record te bereiken want het tegenspel van de Hagenaars was uiterst pover. Al bij rust was het al 0-3 via treffers van Gyrano Kerk, Joris van Overeem en Othman Boussaid. De tweede helft werd een formaliteit, FC Utrecht geloofde het wel en de tegenstander kon weinig forceren. Toch vielen er nog twee treffers : een tegengoal van voormalig FC Utrecht-speler Jonas Anweiler, dit seizoen gehoord, en van de uitblinkende Adam Maher.

Een goed uitgangspunt voor de komende duels tegen Feyenoord (thuis) en Ajax (uit) want het perspectief op een plek in de nacompetitie lijkt nu wel zo goed als veilig gesteld. Mogelijk zullen die toppers afgewerkt moeten worden zonder Mimoun Mahi die vrijwel zeker een spier gescheurd heeft en van Bart Ramselaar die mogelijk een hersenschudding opliep. Het was een groot raadsel dat de medische staf van FC Utrecht de dizzy rondlopende Ramselaar niet meteen liet vervangen voor Sander van der Streek.

De shirts die FC Utrecht in Den Haag droeg, zullen overigens voor een goed doel, de Mentelity Foundation, beschikbaar komen. Dit door - de vorige week overleden - Bibian Mentel opgericht fonds zal gesteund gaan worden met de verkoop van de shirts. De komende dagen kan er geboden worden. Het is een mooi gebaar op een middag waarin Hake een debutant presenteerde, namelijk de centrale verdediger uit Jong Utrecht, Benassai Benamar die niet helemaal vrijuit ging bij de enige Haagse treffer maar verder verdienstelijk speelde.

En nu staan twee wedstrijden van de waarheid te wachten. Thuis tegen Feyenoord waarin Dick Advocaat zijn vroegere team zal ontmoeten. Hetzelfde geldt voor Erik ten Hag een paar dagen later wanneer FC Utrecht de inhaalwedstrijd in Amsterdam moet afwerken. Cruciale duels waarin FC Utrecht moet proberen zelfvertrouwen op te doen voor de naderende nacompetitie. En een pikant detail: in Spanje werd dit weekend de bekerfinale gespeeld de een jaar terug op het programma stond en in Nederland door de KNVB werd geannuleerd. Dus FC Utrecht-Feyenoord is komende zondag alsnog ook een beetje de bekerfinale 2020, vinden wij van Vak P….!