Hans van Echtelt - Het bericht dat grootaandeelhouder Frans van Seumeren de afgelopen  week zijn trainer Rene Hake nadrukkelijk in bescherming nam, is veelzeggend. In Galgenwaard is het de afgelopen vijftig jaar immers nooit rustig geweest. De achterban roert zich al vanaf het begin van de fusieclub en eigenlijk ook al geregeld in de DOS-periode.

Zo herinner ik me als beginnende sportjournalist hoe er spandoeken in Galgenwaard hingen met als schreeuwend opschrift ‘Van der Laan go home’. Hij was halverwege de jaren zestig manager van DOS en verrichte ook trainerswerkzaamheden. Thim van der Laan die ook fysiotherapeut was, moest dan ook opstappen vanwege povere resultaten bij de Kanaries. Maar vooral na acties van de achterban.

Dan hadden we een aantal jaren het voortijdige vertrek van Jan Rab. Ook hij moest de aftocht blazen nadat de supporters van FC Utrecht hem op luidruchtige wijze afrekenden op de povere positie op de ranglijst. Daar kwam ook nog eens het incident-Wery bij. De oefenmeester waagde het om in de thuiswedstrijd tegen Telstar de voormalige vedette te wisselen voor nieuweling Wim Temming. Wery smeet na zijn wissel boos een leeg kratje richting de dug-out en bezegelde daarmee tegelijk het lot van trainer Rab.

En onlangs meldden we nog het voortijdige vertrek van Simon Kistemaker, onlangs overleden. Hij kreeg geen rugdekking van voorzitter Jan van de Kant en zijn medeleden in het bestuur. Merkwaardigerwijs lag Simon wel goed bij het overgrote deel van de achterban. Hetgeen ook het geval was met Jean Paul de Jong die afgelopen week een trainersfunctie bij Jong Ajax kreeg aangeboden maar die bij FC Utrecht niet slaagde. En ook Leo van Veen lukte het ook al niet om zijn goodwill als voetballer te verzilveren in het trainingspak bij dezelfde club. En ook Barry Hughes moest destijds voortijdig de vlucht nemen uit een hectisch  Galgenwaard. 

En ook nu ontstond weer onrust in Galgenwaard, nu onder Hake een vliegende start in het seizoen veranderde in een vrije val, opmerkelijk genoeg na de stunt bij Ajax. Wij van Vak P waren benieuwd hoe het bestuur zou reageren na de nieuwe teleurstelling tegen FC Twente, toen de trainer en zijn spelers na afloop opnieuw geen driepunter aan de prestatielijst konden toevoegen. Maar eigenaar Frans van Seumeren hielp ons uit en de aanhang uit de onzekerheid: Rene Hake blijft tot het einde van het seizoen gewoon als coach in dienst. De acties van de achterban ten spijt die zelfs een gesprek met hem hadden afgedwongen.