Door Hans van Echtelt -  Twee uitblinkende doelverdedigers zorgden ervoor dat uiteindelijk 0-0 op het scorebord stond na afloop van FC Utrecht-NEC. Vasilis Barkas en Jasper Gillessen hielden hun doel met een aantal opmerkelijke reddingen schoon, vooral de doelman van Oranje kreeg na afloop menige knuffel van zijn Nijmeegse teamgenoten. Vooral zijn reflexen op een doelpoging van de doorgebroken Tasos Douvikas en op een kopbal Hidde ter Avest waren indrukwekkend.

Maar ook FC Utrecht mocht zijn Griekse sluitpost dankbaar zijn dat het duel niet met de sportieve kater van een thuisnederlaag werd afgesloten. Barkas kwam twee keer oog in oog te staan met een NEC-aanvaller maar wist beide keren van geen wijken. En precies zoals tegen Vitesse hield hij de nul vast.

Intussen wordt het thuispubliek op Galgenwaard niet verwend met doelpunten. Alleen de winnende toevalstreffer van topscorer Bas Dost een week geleden tegen Vitesse kon in Galgenwaard bejubeld worden, een schamele treffer dus in vier thuiswedstrijden. Het zegt alles over het tekort aan offensieve creativiteit van FC Utrecht in de beginfase van dit seizoen.

De ploeg komt uiterst moeizaam op gang tegen ploegen die het accent wat meer op verdedigen leggen. En ook qua veldspel was NEC vooral in de eerste helft de bovenliggende partij. Na rust gooide FC Utrecht eindelijk de schroom van zich af en werd het eindeloze breedtespel ingetoomd. Het publiek ging zich nu echt pas roeren en het massale ‘alles of niets-verzoek’ werd bijna gehonoreerd. Maar zoals mijn buurman Wout op Vak P terecht opmerkte: ,, Tegen Vitesse krijg je drie niet verdiende punten, nu had je die mogelijk wel verdiend maar blijf je op een gelijkspel steken.’’