Door Ad van Liempt - Wist je, zei voorbuurman Wout in Vak P na afloop, dat FC Utrecht dit seizoen maar één thuiswedstrijd heeft gewonnen? Verbaasde blik. En dat was tegen Ajax, voegt hij er veelbetekenend aan toe. Het is inderdaad moeilijk te geloven: Utrecht maakt een a-typisch seizoen door.

De laatste weken valt er echt wel weer het een en ander te genieten in het vroeger door elke tegenstander zo gevreesde Galgenwaard, maar de resultaten vallen tegen, de club scoort gewoon veel te weinig. Tegen RKC leek de FC zaterdag op weg naar een moeiteloze tweede overwinning. Al na twee minuten had Viktor Jensen van afstand moeten scoren toen keeper Vaassen machteloos op de grond lag, maar hij miste de koelbloedigheid daarvoor.

Na een klein half uur maakte hij wel 1-0 en Utrecht kreeg daarna nog wel een paar aardige kansen. De strijd nam kort voor rust een onverwachte wending. Na een afgeslagen corner trok Utrecht in de aanval toen scheidsrechter Gözübüyük plotseling naar het scherm aan de kant werd geroepen: de VAR had een handsbal van Seuntjes gezien. Die was iedereen (behalve de licht protesterende Michiel Kramer) ontgaan en had ook geen invloed gehad op het spel.

De bal ging op de stip. De mateloos populaire Utrecht-keeper Barkas loste de hoge verwachtingen in, en stopte de penalty. De Utrechtse aanhang ontplofte van vreugde, maar weer had de VAR iets onregelmatigs gezien, weer als enige. Barkas was acht centimeter vóór de doellijn beland toen hij Kramers strafschop tegenhield.

De woede op de Bunnik-Side was begrijpelijk, maar dat er dan sommige aanhangers bekertjes op het veld gaan gooien – daar staat je verstand toch totaal bij stil. Er volgde een staking van tien minuten en een overgenomen penalty die Kramer ditmaal koel benutte.

Na de rust was FC Utrecht onherkenbaar. De acties van de VAR en van de eencelligen op de tribune hadden een vernietigende invloed op het ritme van de ploeg. De wissels van Ron Jans brachten geen verbetering van betekenis, de chaos bij FC Utrecht nam met de minuut toe.

Taylor Booth, in potentie misschien wel de beste speler op het veld, raakte elke bal verkeerd en tot overmaat van ramp werd invaller Azarkan bij zijn eerste actie zo hard aan het hoofd geraakt dat hij direct per brancard moest worden afgevoerd.

Terwijl RKC Waalwijk zich met succes naar het einde tijdrekte groeide in Vak P de ergernis over een onnodig gelijkspel. Ron Jans is met zijn ploeg al negen wedstrijden ongeslagen (waarvan acht in de competitie), hij heeft weer vechtlust en spirit in de ploeg gebracht, je ziet jonge spelers als Bozdogan en (na rust) Iqbal zich positief ontwikkelen, maar het blijft steken in goede bedoelingen en besluiteloosheid in de zestien van de tegenstander.

Waar haalt FC Utrecht een scorende spits vandaan, dat is de vraag. Sinterklaas heeft ‘m niet gebracht. Misschien ligt-ie straks onder de boom. En anders is de hoop gevestigd op Jordy Zuidam, de technisch directeur, die er vast nog wel ergens eentje weet. Hij is meer dan welkom.