Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Het was een doelpunt, een finaleplaats waardig. De machtige uithaal van Simon Gustafson met de wreef betekent voor FC Utrecht dat een herhaling op komst is voor de nooit uitgespeelde bekerfinale van een jaar geleden. Toen zette de KNVB een streep door de eindstrijd die elders in Europa in alle landen wel gespeeld mocht worden. Nu FC Groningen met 1-0 opzijgezet is en Feyenoord met 2-0 van Sparta won, is het moment van de waarheid mogelijk voor FC Utrecht alsnog in De Kuip aangebroken.

Echter, waar en of de finale afgewerkt wordt, is nog onduidelijk. De burgemeester van Rotterdam heeft een streep gezet door de programmering op zaterdag vanwege het Eurovisie Songfestival op hetzelfde moment in deze stad. Feyenoord en de KNVB willen nu een verplaatsing naar zondagmiddag 12.15 uur maar daar gaat FC Utrecht niet mee akkoord. De club heeft nu een kort geding aangespannen tegen de KNVB vanwege de ‘onreglementaire verplaatsing’ zoals de leiding van de club het heeft geformuleerd. Dat geding zal vrijdag worden behandeld waarna beslist zal zijn of de finale nog wel gespeeld kan worden.

Terug naar het sfeervolle Galgenwaard waar woensdagavond zich aanvankelijk een ‘schaakpartij’ voltrok tussen twee fysiek sterke ploegen die maar niet aan uitgespeelde kansen toekwamen. Zelfs de klasse van Arjen Robben verbleekte waar zijn teamgenoten met een ultra defensieve tactiek naar Utrecht waren gekomen en hij nooit kansrijk werd gelanceerd. Omdat de thuisclub het raffinement miste om de Groningse muur te slechten, moesten de fanatiek meelevende 3000 fans tot de tweede helft wachten voordat er van meer amusementswaarde sprake was.

Voor beide doelen deden zich toen de nodige enerverende situaties voor. Uit een van richting veranderde vrije trap van Robben werd de paal geraakt terwijl Sander van der Streek tegen zijn gewoonte in een unieke kans miste, hij kopte via de grond over. De topscorer van FC Utrecht leek uitzicht op een penalty te krijgen toen hij in het strafschopgebied ondersteboven werd geduwd maar scheidsrechter Makkelie wuifde de situatie weg. Uiteindelijk bracht de uithaal van Gustafson redding, zijn knal in de bovenhoek was ook doelman Sergio Padt te machtig.

Na afloop merkte de ook volgens Vak P beste man op het veld Joris van Overeem op ‘dat hij het machtig vindt om juist tegen Feyenoord te spelen vanwege de vorig jaar gemiste bekerfinale’. En trainer Hake sprak lovend over de entourage in het deels gevulde stadion. ‘Als je lange tijd dit geluid niet gehoord hebt, was dit een geweldige ervaring voor mij en de spelers. Dat hadden ze nodig in een wedstrijd waarin heel veel energie gegeven moest worden.’ Aanvoerder Willem Jansen speelde zijn 29e playoff-duel en haalt nu dus alsnog zijn dertigste. ,,Dat aantal heb ik altijd in mijn loopbaan willen bereiken en uitgerekend tegen Feyenoord gaat dat nu dus lukken’’.