Sportjournalist Hans van Echtelt over het ontslag van Jean-Paul de Jong als trainer van FC Utrecht.

Toen Jean-Paul de Jong ruim een half jaar geleden aantrad als hoofdtrainer gebeurde dat niet zonder slag of stoot. Een deel van de spelersgroep, en met name de ouderen binnen de selectie, keerden zich tegen het besluit van eigenaar Frans van Seumeren om de assistent door te schuiven naar de functie van hoofdcoach. Desondanks werd het besluit met enig verbaal geweld van de kant van Van Seumeren doorgedrukt.

We zijn nu pas vier wedstrijden ver in het nieuwe seizoen en Frans van Seumeren heeft ingezien dat hij destijds verkeerd gehandeld heeft en de oppositie tegen Jean Paul de Jong heeft onderschat. Wie de afgelopen wedstrijden goed observeerde hoe de spelers met elkaar en hun hoofdcoach omgingen, kon niet anders concluderen dat er een negatieve lichaamstaal over en weer was. En dat werd alleen maar erger.

Eigenlijk was de missie van De Jong vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Hij moest een ‘grote’ trainer als Erik ten Hag opvolgen, die intussen bij Ajax zijn kwaliteiten opnieuw heeft bewezen. Wie er ook in de plaats van Ten Hag gekomen zou zijn,  zou het erg moeilijk gekregen hebben om in Galgenwaard die open plek te vervullen. Zeker een trainer die als aangeschoten wild aan de klus moest beginnen en dat was nu het geval. En die in het verleden als trainer bij Eindhoven wel goed werk had verricht.

Jean-Paul de Jong tijdens zijn laatste thuiswedstrijd tegen VVV. Foto: Jeroen Stoops

Omdat de start van het nieuwe seizoen ondanks enkele kwaliteitsimpulsen niet bemoedigend was, nam de kritiek toe. Vanuit de spelersgroep en vanuit de supporters. Wie de laatste persconferenties zag met hoofdcoach Jean Paul de Jong aan het woord, moet gemerkt hebben dat hij kwetsbaar en aangeslagen oogde. Het moet dan ook duidelijk zijn dat zijn opvolger een sterke persoonlijkheid moer zijn om te slagen waar De Jong moest falen.

Daarbij moet opgemerkt worden dat een deel van de selectie niet vrijuit gaat in deze situatie. Zeker de geroutineerde spelers zullen nu hun verantwoording moeten nemen, omdat ze vanaf het begin hun hoofdtrainer het voordeel van de twijfel hebben ontzegd.

Daarbij moet ook Frans van Seumeren in de spiegel kijken of hij zich niet te veel laat omringen door mensen uit zijn sportieve omgeving, die hem weinig weerwerk geven. Erik ten Hag heeft laten zien boven alle partijen te staan, ook toen hij in zijn beginperiode als coach van FC Utrecht met nogal wat ongenuanceerde kritiek te maken kreeg, precies vanuit dezelfde spelersgroep. Ze moesten te hard en te lang trainen, maar Ten Hag koos wel voor een eigen, achteraf succesvolle koers.

Jean-Paul de Jong, Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys. Foto: Jeroen Stoops