Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de gewonnen thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, uitslag 2-0.

Het was even schrikken toen wij vlak voor de aftrap op Vak P de opstelling van FC Utrecht onder ogen kregen. Geen vertrouwde naam, zoals die van David Jensen of Nick Marseman maar Maarten Paes in de basis. Maarten wie, vroegen we ons af. Maar gelukkig werden we al snel tijdens het verloop van de wedstrijd gerust gesteld. De 20-jarige jongeling, aan het begin van de transferperiode overgenomen van NEC,  bleek onbevangen zijn werk te doen en had binnen de kortste keren het vertrouwen gewekt van medespelers en publiek.

Daardoor kon hij zijn bijdrage leveren een de verdiende 2-0-zege van FC Utrecht waarmee de povere prestatie van vorige week tegen PSV enigermate werd weggewerkt. Een rode kaart voor Joris van Overeem, maker van de openingsgoal, haalde het ritme uit de FC-formatie die voor rust een serie aantrekkelijke combinaties op de grasmat legde. Die rode kaart kwam overigens tot stand via de VAR (Video Assistant Referee) nadat de dienstdoende arbiter Martin van den Kerkhof zijn charge lichtzinnig slechts met geel had bestraft.

De eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht werd traditiegetrouw vooraf gegaan door een indrukwekkende minuut stilte om de sportlieden en fans te gedenken die sinds het einde van het vorig seizoen zijn overleden. Wij op Vak P hadden toen vooral de voormalige DOS-vedetten Ton van der Linden, Hans Kraay en Henk Temming in gedachten, voetballers die tijdens hun actieve periode ditzelfde Galgenwaard zo vaak in vuur en vlam hebben gezet. Hoe respectvol was het dan ook, dat tijdens deze zestig seconden geen enkele wanklank viel te horen in het stadion, ook niet van de in het verleden nog wel eens te luidruchtige Bunnik Side.

Maar nu komen dit seizoen de verre opvolgers van deze betreurde oud-spelers in actie. Op deze middag hebben we kennis gemaakt met Joris van Overeem, Simon Gistafson, Leon Guwara  en Emil Bergstrom. En zoals al gememoreerd, die eerste kennismaking met de serie nieuwelingen is zeker niet tegengevallen. Tegelijk moet gezegd worden dat de tegenstand van PEC Zwolle niet indrukwekkend was en dat pas in de komende duels tegen VVV, Fortuna  en Emmen moet blijken of FC Utrecht ook tegen deze op papier wat zwakkere tegenstanders een goed figuur zal slaan. Met de derde, tweede of eerste keeper in doel. Dat maakt sinds vanmiddag niet zoveel uit! 

De 1-0 van Van Overeem. Foto: Jeroen Stoops

Na het bekijken van de beelden geeft scheidsrechter Van de Kerkhof rood aan Van Overeem. Foto: Jeroen Stoops

Kerk verbeten in duel met Ehizibue. Foto: Jeroen Stoops

De minuut stilte voor de wedstrijd. Foto: Jeroen Stoops