Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.  

Stop de persen: FC Utrecht moet op zoek naar een nieuwe trainer, nu John van den Brom (54) deze week nog overstapt naar KRC Genk. De Belgische club zat op korte termijn te springen om een nieuwe coach, nu de in september tussentijds aangestelde Deen Jess Thorup al met de Noorderzon is vertrokken. 

Van den Brom was al eerder in Belgie actief, namelijk als trainer bij Anderlecht met welke club hij in 2013 de landstitel veroverde. Bij FC Utrecht was hij bezig aan zijn tweede seizoen, waarbij het behalen van de (nooit gespeelde) bekerfinale zijn grootste wapenfeit was. Dit seizoen presteerde de Domstedelijke formatie wisselvallig, mede door keepersfouten en blessures zoals het wegvallen van spits Adrian Delma en aanvoerder Willem Jansen..

Bij de supporters circuleren talrijke namen als het gaat om de opvolging van John van den Brom. Logisch lijkt het tijdelijk doorschuiven van Rene Hake, de coach van Jong Utrecht naar het A-team. Ook de naam van Rick Kruys circuleert in de wandelgangen, hij zou dan samen met de andere assistent Dennis Haar de coaching van het AS-team even kunnen overnemen, te beginnen met de thuiswedstrijd van zondag tegen Ajax. Kortom: wie wordt de nieuwe man? Of komt er een grote naam uit de koker van eigenaar Frans?! 

Trainers bij FC Utrecht vaak geen lang leven beschoren

Het voortijdige vertrek van FC-trainer John van den Brom naar Racing Genk kwam eigenlijk niet als een totale verrassing.  In het jubileumjaar van de Utrechtse club werd duidelijk dat de oefenmeester bij de aanhang weinig krediet kreeg ondanks het bereiken van de bekerfinale, een half jaar geleden.

De kansloze nederlaag bij Heracles droeg in niet geringe mate bij waar het zijn kwetsbare positie betrof.

Co Adriaanse heeft ooit beweerd dat de houdbaarheid van een trainer marginaal is. Dat geldt zeker bij FC Utrecht waar genoeg voorbeelden te vinden zijn van die stelling. Jan Rab, Barry Hughes, Cees Loffeld, Simon Kistemaker, Erwin Koeman, Rob Alflen en zelfs publiekslieveling Jean Paul de Jong hebben dit mogen ervaren in hun kortstondige Galgenwaard-periode.

Natuurlijk zijn er ook andere voorbeelden. Han Berger hield het zeven jaar op rij vol en keerde zelfs nog een keer terug. Foeke Booy bleef vijf jaar in functie en Ton du Chatinier kon. Na drie jaar door de voordeur van het stadion vertrekken. Maar dat gold zelfs niet voor Wim van Hanegem die nota bene via de zijingang van Zoudenbalch de club de rug toekeerde. Waar De Kromme zelf nog een periode had gevoetbald.

Bij FC Utrecht heeft ook de luidruchtige achterban een stem in het kapittel. Zelfs de zo succesvolle Erik ten Hag kreeg in zijn beginperiode nauwelijks het voordeel van de twijfel  bij de Bunnik Side. ,,Achteraf de beste trainer die ik ooit in mijn FC Utrecht-periode heb mogen meemaken,’’ zo profileerde clubeigenaar Frans van Seumeren de Tukker die tussentijds door Ajax werd ingelijfd.

En nu gaat John van den Brom dus al weg, de Amersfoorter werd met veel trompetgeschal binnen gehaald. Vorig seizoen miste hij op een haar na Europees voetbal en dwong de bekerfinale af. Niet zo’n slechte balans maar ook toen al werd hij nooit al te positief bejegend door de FC-fans. En dat werd alleen maar erger toen de huidige seizoenstart niet aan de (te) hoog gestemde verwachtingen] voldeed.

Misschien was die opgave een te groot opbstakel.