Door Ad van Liempt -  Een dubbel succes voor Tasos Douvikas, de lieveling van het FC Utrecht-publiek: topscorer van de eredivisie én winnaar van de David di Tomassotrofee als de beste speler van het seizoen.

‘Het is een record,’ glundert technisch directeur Jordi Zuidam na afloop, ‘nog nooit is een speler van FC Utrecht nationaal topscorer geweest.’ Leo van Veen, die er in 1973/1974 zelfs 21 inschoot, moet dat beamen. Hij maakte er in zijn lange carrière 154 in de eredivisie, maar was nooit de nummer 1 van het land.

In totaal 19 kruisjes. Foto: Jeroen Stoops

Douvikas moet deze eer delen: een paar minuten voor het einde van de competitie maakte Xavi Simons van PSV zijn tweede tegen AZ en kwam daardoor eveneens op 19, maar reden voor teleurstelling is dat niet voor de beminnelijke Griekse spits. Een speler van de nummer 7, die (gedeeld) topscorer wordt – dat zal in heel Europa de belangstelling opjagen.

En dus gaat het bestuur van FC Utrecht straks, na de play offs, heel intensief de mailtjes volgen die er van clubs uit Europa binnenkomen. Geen Utrechter wil hem kwijt, iedereen houdt van Tasos Douvikas. Hij staat nog twee jaar onder contract – de afkoopsom zou wel eens een nieuw transferrecord voor de FC kunnen opleveren.

Douvikas maakte in de 53e minuut van de slotwedstrijd tegen Emmen in de Galgenwaard een voor hem typerend doelpunt. Hij stond op de goede plek om een rebound tegen het net te knallen, zoals hij dit jaar zo vaak deed. Het is geen technisch wonder, deze 23-jarige Griek, maar wel een fanatieke vechter die heel veel duels wint en een speciaal ‘Tor-Instinkt’ heeft.

Douvikas viert zijn 19e competitietreffer van dit seizoen. Foto: JS

Later had hij bijna zijn 20e goal te pakken maar zijn onhoudbare kopbal kwam tegen de lat. Zelf heb ik dat later op de tv moeten zien: er liep weer eens een of andere lul met een blad bier voor me langs – de grote plaag van het hedendaagse voetbal. Waarom gaan al die mensen niet aan de bar zitten om zich te laten vollopen? En lopen ze thuis ook voortdurend voor het beeld langs als het spannend wordt?

De 20e ging er helaas niet in. Foto: JS

Aan het eind van de wedstrijd zong het enthousiaste publiek: ‘Sparta gaat eraan, olé olé.’ Dat slaat op de play offs, donderdag en zondag tegen de grote verrassing van deze competitie. Er is niks tegen optimisme, maar of het ook een realistisch vooruitzicht is?

FC Utrecht kreeg in het duel tegen Emmen weer heel makkelijk twee goals tegen (plus een schot tegen de paal), terwijl het na twintig heel sterke minuten al op een ruime voorsprong had moeten staan. Bovendien liep Mike van der Hoorn een rode kaart op na een onnodig harde overtreding op Emmenspeler Assehnoun. Hij is er dus donderdag zeker niet bij. Dat hoeft geen ramp te zijn, maar het is wel heel ongelukkig, tegen de best koppende spits (Tobias Lauritsen) van de eredivisie.

Dat Sparta eraan gaat is dus niet heel waarschijnlijk. Maar ach, wie weet? Er is geen club die zovaak de nacompetitie heeft gewonnen als FC Utrecht. En Tasos Douvikas is de komende twee wedstrijden van de partij. Mooie gelegenheid om nog meer Europese topclubs geïnteresseerd te krijgen. Ik zeg: 20 miljoen moet mogelijk zijn.

Aanvoerder Nick Viergever maakte vandaag de 3-2. Foto: Jeroen Stoops