Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over het vertrek van trainer Ten Hag naar Ajax en de gevolgen daarvan.

Het is nu officieel bevestigd door het bestuur van FC Utrecht: Erik ten Hag gaat vanaf begin januari aan de slag bij Ajax. Wij op Vak P vragen ons natuurlijk meteen af hoe het nu verder moet met onze club. Gaat zijn opvolger de opgaande lijn doortrekken van dit succesvolle kalenderjaar? Of gaat de loodzware eerste competitieweek van 2018 meteen duidelijk maken dat de erfenis van Ten Hag maar met moeite succesvol zal worden geprolongeerd. Dan komen immers binnen een week AZ (19 januari) , Feyenoord (24 januari) en Ajax (!) op 28 januari naar Galgenwaard.

Laten we de thuisbalans van 2017 nog even in de herinnering terugroepen. Liefst zeventien duels werden in Galgenwaard gewonnen, vier gelijk gespeeld en slechts drie verloren. De laatste uitnederlaag was een week geleden in Breda waar het NAC van Stijn Vreven met 3-1 won, een sfeervol avondje was het gevolg voor de supporters van de thuisclub. Andere thuisnederlagen in 2017 waren die negatieve uitschieter tegen PSV en de bekeruitschakeling tegen Cambuur, na verlenging en strafschoppen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, zal assistent Jean-Paul de Jong  als hoofdcoach gaan fungeren. Destijds is hem de belofte gedaan door groot-aandeelhouder Frans van Seumeren dat hij een tijd lang aan de hand van Erik ten Hag zou meelopen om op termijn de volledige verantwoordelijkheid toegeschoven te krijgen. Dat moment is eerder aangebroken dan gedacht, omdat Ajax zich plotseling in de strijd gooide om Ten Hag naar de Arena te halen.

Jean-Paul de Jong bij zijn afscheidswedstrijd als speler van FC Utrecht. Foto: Ton van den Berg

Op Vak P zijn de meningen verdeeld over de vraag of De Jong de meest geschikte kandidaat is. In het verleden zijn de ervaringen met oud-spelers die hoofdtrainer werden in Galgenwaard, niet allemaal gunstig. We denken aan de perioden met Leo van Veen, Rob Alflen en in mindere mate Jan Wouters. Anderzijds heeft De Jong het als hoofdcoach bij Eindhoven destijds meer dan uitstekend gedaan, de ploeg deed zelfs lange tijd kansrijk mee in de nacompetitie om een ticket voor de eredivisie. 

Kortom: over ruim drie weken mag hij zijn eerste toelatingsexamen doen. Met drie opponenten uit de top van de eredivisie als testcase. Vak P zal er dan weer bij zijn!