Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Het is zaterdagavond rond kwart voor tien. FC Utrecht speelt in Zwolle een bedroevende eerste helft tegen PEC Zwolle. Er is geen enkele keer op doel geschoten, de vijandelijke doelman Michael Zetterer had net zo goed thuis kunnen blijven.

Ik moest tijdens de rust terugdenken aan een voormalige dorpsgenoot van mij, hier in het dorp Schalkwijk. Zijn naam: Ton Gruters, hij speelde ooit in het tweede van FC Utrecht, samen met jonge talenten als Jan Wouters, Willy Carbo, Gert Kruys en Frans Adelaar. Allen spelers die met glans het eerste elftal zouden halen.

Maar niet mijn dorpsgenoot van toen, die dagelijks op zijn brommertje via de Achterdijk naar Galgenwaard reed voor de trainingen. Maar wat gebeurde op 11 mei 1980? Ton mocht die middag zowaar als anonieme reserve mee naar Zwolle voor de uitwedstrijd tegen Zwolle waar zijn club bij een gelijkspel Europees voetbal zou afdwingen.

Daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit want Zwolle nam via twee treffers van Ron Jans (de huidige FC Twente-trainer) een 2-0-voorsprong. Een kwartier voor tijd bracht Leo van Veen de spanning terug maar de wedstrijd dreigde in 2-1 te eindigen. Toen werd daar in Zwolle een jongensdroom waar. Ton Gruters mocht zich van zijn trainingspak ontdoen.

Het was vlak voor tijd een noodgreep van Han Berger. Een debutant uit het tweede elftal moest voor verlossing zorgen, met nog luttele minuten te gaan voordat scheidsrechter Henk Weerink zou affluiten. En het wonder geschiedde. Bij zijn eerste balcontact knalde de 20-jarige Schalkwijker de bal van dertig meter in de bovenhoek, langs de kansloze Zwolse doelman Bert van Geffen.

Toen werd er nog op doel geschoten, bedacht ik me, terugblikkend op de eerste helft van deze druilerige zaterdagvond van 21 november 2020.

En dat invaller Ton Gruters destijds de polonaise leidde in de kleedkamer, was logisch en mooi. Een onvergetelijke gebeurtenis waar ook in ons dorp lang is nagepraat. De droefgeestige 1-1 van deze zaterdag in Zwolle zal wel snel tot vergetelheid leiden. Die 2-2 van 11 mei 1980 niet!