Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Een paar maanden terug werd nog de hoofdprijs van tien miljoen voor hem gevraagd. Toen kwamen topclubs als Leeds United en Cagliari bij de leiding van FC Utrecht polsen of ze over Gyrano Kerk mochten praten. Het kwam uiteindelijk niet tot een transfer omdat dit bedrag zelfs voor deze topclubs onoverkomelijk was.

En nu, een half jaar verder, dreigt zelfs de reservebank voor de man die in het jubileumjaar zou moeten uitgroeien tot de smaakmaker van de club. ,,We hebben niet de noodzaak om hem te verkopen, we houden deze selectie graag bij elkaar,’’ zo motiveerde Frans van Seumeren de besluitvaardige houding van zijn club inzake een mogelijke transfer van Kerk.

Afgelopen zondag werd Kerk zelfs gewisseld en verliet met een negatieve lichaamstaal voortijdig het veld. Hij weigerde zelfs de toegestoken hand van trainer Rene Hake die daar na afloop trouwens niet al te moeilijk over deed. ,,Ik kan best snappen dat een voetballer kwaad is als-ie wordt gewisseld. Maar dan moet hij vooral kwaad over zijn eigen presteren zijn.’’

Hake had bovendien het geluk dat een van de invallers de winnende goal in de bovenhoek knalde zodat het ‘incident-Kerk’ na afloop glimlachend werd afgedaan. Hoe nu verder? De jongen die als 16-jarige debuteerde in het eerste elftal van Zeeburgia, lijkt momenteel stil te staan in zijn ontwikkeling. Hij manifesteert zich allesbehalve als teamspeler, en dat in een fase dat FC Utrecht vooral gebaat lijkt bij een optimale teamgeest.

Over die tien miljoen zullen we het voorlopig maar niet hebben. Misschien dat ze bij Leeds United en Cagliari zonder veel spijt terugkijken op het mislukken van de transferbesprekingen in de zomer. Eerst moeten de onvoorspelbare maar vaak ook dreigende acties van de Amsterdammer weer met regelmaat terugkeren. Te beginnen woensdag in Alkmaar waar AZ de nodige ruimte pleegt te bieden aan de opponent. Het zou mooi zijn als de Kerk van vorig seizoen zich er weer eens gaat manifesteren.