Door Hans van Echtelt - Al 25 jaar had Sparta niet in Galgenwaard gewonnen. Maar daar zou dit keer wel eens verandering in kunnen komen. De Rotterdamse formatie stond immers hoger op de ranglijst en trainer Maurice Steijn had een mooie serie achter de rug. Hoe anders lag het bij zijn voorganger Henk Fraser. Acht tegengoals in de laatste twee wedstrijden tegen AZ en PSV en een weinig overtuigende vertoning in het bekerduel tegen Sportlust.

Bij Galgenwaard was een extra politiemacht opgetrommeld om eventuele uitingen van onvrede van supporters voortijdig de kop in te drukken. Maar die extra maatregelen bleken overbodig. Na de 3-1-zege klonk uitbundig het ‘Sweet Caroline’ door de luidsprekers en ging de achterban tevreden naar de uitgang. FC Utrecht had een wat beter gezicht getoond dan werd verwacht. Met als gevolg: drie plaatsen gestegen op de ranglijst en weer in het linkerrijtje.

Was er nu allemaal euforie op Vak P na afloop? Neen, dat ook weer niet. Sparta had ook de nodige kansen kunnen afdwingen maar FC Utrecht ging beter met de scoringsmogelijkheden om. Zo scoorde Daishawn zijn allereerste seizoentreffer, terwijl hij in de voorbereiding zo schotvaardig was geweest. De zoals altijd volijverige Tasos Douvikas kopte de 2-0 binnen waarna Sean Klaiber het slotakkoord voor zijn rekening nam met een effectvol afstandsschot. Hoe dan ook, tegen Sparta bleef de traditie van een ononderbroken zege reeks intact! 

Trainer Henk Fraser kon na afloop zijn opluchting niet verborgen houden. "Dit was wel een sleutelwedstrijd voor iedereen, natuurlijk ook voor mij. De druk kwam nu van alle kanten op me af, ook via de media. Maar dat wist ik tevoren. Als je voor FC Utrecht kies, besef je dat het verwachtingspatroon hier heel hoog is. Als ik een veilig club had willen kiezen zonder zoveel druk, had ik niet voor Galgenwaard moeten kiezen."

De komende duels tegen Heerenveen (uit) en FC Groningen (thuis) zullen uitwijzen of die druk echt verminderd is. En of ‘Sweet Caroline’ na afloop vaker ten gehore gebracht zal kunnen worden.

Foto's Jeroen Stoops

Kort na rust maakt Douvikas de 2-0.

De drie punten blijven in Utrecht.