Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht vanuit Vak P volgt.  

Het kan zijn dat de fans van FC Utrecht zaterdagmiddag rond zeven uur met een euforische blik naar de ranglijst van de eredivisie kijken. Mocht in de Grolsch Veste gewonnen worden van FC Twente, dan is dat bijna historische feit eindelijk weer eens realiteit. Het zal vrijwel zeker een kortstondige blijdschap zijn, want PSV (uit bij AZ) en Ajax (uit bij PEC/Zwolle) hebben hun wedstrijden zaterdagavond dan nog te goed. Maar goed, het is verleidelijk om nog even terug te gaan in de tijd wanneer FC Utrecht hetzelfde huzarenstukje uithaalde en op Teletekst de ranglijst aanvoerde.

Om precies te zijn moeten we volgens onze statisticus Ton en Vak P bezoeker terug naar het seizoen 1998-1999 toen FC Utrecht het seizoen startte met vier overwinningen op rij: NAC, Cambuur, Excelsior en MVV. Waarna een gelijkspel volgde tegen zowel Ajax als Fortuna om vervolgens de teleurstelling van een eerste nederlaag te moeten slikken tegen Heerenveen. Een mooi rijtje, daar kan deze seizoenstart nog niet aan tippen met een zege op Sparta, gelijkspel bij FC Groningen en een daverende zege op Feyenoord.

En dan nu de uitwedstrijd bij Twente. Toevallig vertoefde ik afgelopen zaterdag op Sportpark De Grift om het 60-jarig jubileum van voetbalclub Woudenberg op te luisteren. Tijdens de rust schoof ik aan in de bestuurskamer met Arno en Ricky van Wolfswinkel. De eerste was zeven jaar lang trainer ven de geel-zwarten, en werd dan ook door de clubleden met zijn assistent Rob van den Broek verkoren tot ‘trainer van de eeuw’. Zijn zoon Ricky speelt nu in de spits van FC Twente en kan FC Utrecht dus hoogstpersoonlijk van de kop van de ranglijst afhouden.

Hij heeft natuurlijk goede herinneringen aan zijn vroegere club FC Utrecht en dan vooral aan de legendarische thuiszege op Celtic waarin hij drie keer scoorde. Maar ook mindere goede herinneringen aan de uitwedstrijd tegen Liverpool waarin hij zijn sleutelbeen brak. Ricky liet nog even de littekens zien die hij aan deze blessure heeft overgehouden. Maar het verhindert hem niet om daarna ook nog geregeld zijn reputatie als goaltjesdief waar te maken. Maarten Paes is bij deze door Vak P gewaarschuwd.