Vak P heeft reserveverslaggever Ton de Ruiter gevraagd om verslag te doen van de wedstrijd FC Utrecht - Ajax afgelopen zondag en een analyse van het tot nu toe gespeelde seizoen (met de uitgevallen Hans van Echtelt gaat het goed).

Het elftal van Ajax behandelt de bal met liefde, de voorhoede en het middenveld van FC Utrecht voert te vaak oorlog met de bal. Het is zondag in de volle Galgenwaard het verwachte verschil tussen de nummer twee en de nummer vier van de eredivisie.

De met het ronde ding stoeiende thuisclub zorgt alleen in het laatste kwartier - na de 2-1 van in de basis debuterende Nick Venema  -voor spanning en heeft dan even uitzicht op een puntendeling. Met het verlies (3-1 in de slotseconde) kunnen we in Vak P vrede hebben.  PSV, Ajax en Feyenoord zijn te sterk voor FC Utrecht, de vierde plek is het hoogst haalbare.

Op die positie staat FC Utrecht halverwege de competitie. Na een zwakke start is de opgaande lijn met de komst van Dick Advocaat ingezet. Slechts af en toe is dat gebeurd met aantrekkelijk voetbal. Een helft tegen Heracles thuis, drie kwartier tegen Heerenveen uit, dat is het wel zo’n beetje. 

Trainer en spelers erkennen het volmondig. Aan de bal is het niet goed genoeg tegen de top van de eredivisie. Daar heeft de verdediging het minste last van. 23 tegendoelpunten in 17 duels. Een compliment voor doelman Jensen en voor de zondag sterk spelende Sean Klaiber, voor de teruggekeerde Timo Letschert en Willem Jansen.

Bij de komst van Letschert denken velen dat het de aanvoerder zijn plekkie gaat kosten maar hij is onomstreden. Tegen Ajax betrapt de VAR hem op een fout ten opzichte van Kasper Dolberg. Tadic benut het buitenkansje van elf meter: 2-0.     

Joris van Overeem heeft onder Dick Advocaat zijn draai gevonden en is ook tegen Ajax de beste op het middenveld. Later op de avond laat Studio Voetbal zien hoe zijn compagnon Simon Gustafson de achtervolging op zijn tegenstander staakt en de weg vrij maakt voor het eerste doelpunt van de Amsterdammers. Daar ging balverlies voorin aan vooraf. Bij de ijverige Osmane Tannane is de wil aanwezig maar doen de voeten niet wat het hoofd bedenkt en ook Cyrano Kerk lijdt aan dat euvel.

In de aanval valt de winst te halen na de herstart  van de competitie. Voor een spits hoeft FC Utrecht niet naar de markt. Nick Venema dient zich aan. Hij scoort tegen Ajax de 2-1 na voorbereidend werk van Jean-Christophe Bahebeck en een ijzersterke actie van Sean Klaiber. De lang tobbende Fransman  toont in een invalbeurt van 18 minuten dat de bal voor hem geen onding is. Het belooft veel voor de tweede helft van de competitie waarin het consolideren van de vierde plaats het doel is.