Hans van Echtelt - De hoop dat FC Utrecht opnieuw zou kunnen stunten tegen Ajax, werd in het lege Galgenwaard binnen twintig minuten de grond in geboord. De Amsterdammers gingen vol energie van start en de debuterende doelman Fabian de Keijzer werd in die korte tijd twee keer kansloos gepasseerd. En toen vlak voor rust nieuweling Brian Brobbey zijn tweede treffer mocht produceren, was duidelijk na die 0-3 dat het ongeslagen thuisrecord van FC Utrecht verpulverd zou worden.

Maeda (midden) na afloop van de warming up. Heel veel meer kregen we vanmiddag niet van hem te zien: Hij viel na 10 speelminuten geblesseerd uit.

Eigenlijk was het verschil met de uitwedstrijd in de Johan Cruyff Arena waarin FC Utrecht destijds sensationeel met 0-1 wonnen, speltechnisch niet zo groot., Ook toen had Ajax 70 procent balbezit, alleen maakten de Amsterdammers hun kansen nu in de beginfase wel af. Daarbij had FC Utrecht een mentale tik te verwerken toen debutant Naoki Maeda na een charge van Lisandro Martinez ogenschijnlijk zwaar geblesseerd raakte en zelfs naar het ziekenhuis gebracht moest worden.

Ook een tegenvaller was het moment dat Anastasios Douvikas vrij kon opstomen naar het Ajax-doel maar ten onrechte werd gevlagd waardoor een ideale kans op 1-2 werd gesaboteerd. En even later werd het aan de andere kant 0-3 en weer stond de vervanger voor de afwezige Sebastien Haller op de juiste plek. Bij die ruststand was ook duidelijk dat voormalige FC Utrecht-trainer Erik ten Hag zijn 100ste eredivisiezege zou gaan boeken.

De enige vraag aan het begin van de tweede de helft was nog of doelman Pasveer voor de achtste keer in een uitduel geen tegentreffer zou hoeven te incasseren. Tegen de machteloos acterende aanval van de thuisclub was dat geen enkel bezwaar voor de Ajax-sluitpost die pas in de tachtigste minuut het eerste schot op doel kreeg te verwerken.

Symptomatisch dat het een rollertje werd van invaller Remco Balk en dat daarmee al het offensieve vuurwerk van de thuisclub was afgeschoten. Waarmee helaas de conclusie van ons op Vak P gerechtvaardigd is dat FC Utrecht gewoon middenmoter is geworden en al lang geen uitdager meer voor de topclubs. En dat was in de povere serie voor de winterstop al duidelijk aan het worden.

Van der Maarel en Mahi proberen Brobbey te stoppen. Fotoverslag: Jeroen Stoops

Doelman de Keijzer baalt na het tweede doelpunt van Ajax.

In de tweede helft iets meer actie in het doelgebied van Ajax. Van de Streek.

Trainer Hake en de spelers op de bank van FC Utrecht (die in verband met de Coronamaatregelen op de tribune zitten) kijken toe.

Opstootje met Van der Maarel als middelpunt.

Pasveer voorkomt een Utrechtse treffer van Timber.

nvaller Boussaid schreeuwend naar de grond na een Amsterdamse ingreep.

Timber troost Timber.