Door Ad van Liempt - Wat zegt het, zo’n laatste oefenwedstrijd voor de competitiestart? Heel weinig eigenlijk. De waanzin van de transferperiode, die pas eindigt als de competitie al drie weken bezig is, zorgt ervoor dat niets zeker is en alles kan veranderen.

Voor FC Utrecht is de belangrijkste vraag: blijft Douvikas? Hij deed de eerste helft tegen Espanyol, zaterdag in een grotendeels leeg stadion, zowaar mee en scoorde twee keer. De tweede uit een dubieuze penalty, maar de eerste was weer typisch-Tasos: alert reageren bij de eerste paal en de voorziet van Hidde ter Avest slim en gretig intikken. Rond de Griekse topscorer van de eredivisie valt de komende weken een spannend pokerspel te verwachten met onbekende deelnemers en een ongewisse uitkomst.

Toch liepen de zevenduizend toeschouwers zaterdag redelijk optimistisch het stadion uit. Met 3-0 winnen van Espanyol (weliswaar gedegradeerd uit de Primera Division, maar toch een club van naam) is een heel mooi resultaat. En het was nog verdiend ook, al schoot Braithwaite voor Espanyol een keer buiten bereik van keeper Branderhorst tegen de lat.

Branderhorst? Ja, die keepte de tweede helft. In de eerste 45 minuten mocht de verloren en plots teruggekeerde zoon Barkas aantreden. Dat wordt nog spannend: beiden speelden foutloos en ze zadelen coach Silberbauer daarmee op met een luxe-probleem van formaat: twee volwaardige eredivisiekeepers.

Verder mogen we in het nieuwe seizoen, afgaande op zaterdag, volop staaltjes oogstrelend voetbal in Galgenwaard verwachten. Taylor Booth en Can Bozdogan etaleerden nu al de vorm die ze in het midden van de vorige competitie vertoonden: het zijn beiden uiterst begaafde technici, het is een feest om naar hun creatieve oplossingen te kijken. Mogelijk voegt Marouan Azarkan zich bij dit duo: ook hij dartelde in zijn beperkte speeltijd over het fantastische nieuwe gras van Galgenwaard – drie spelers die enig optimisme voor de nieuwe competitie rechtvaardigen.

Maar ja, die transferperiode, die als een zwarte wolk boven de competitiestart hangt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Sander van de Streek? En met Ottmar Boussaid? En vooral: met Tasos Douvikas. FC Utrecht gaat nog een paar weken door de dichte mist, al zijn er sinds zaterdag volop tekenen dat na 1 september de zon doorbreekt.