Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht vanuit Vak P volgt. Foto's van Jeroen Stoops.

In het programmablad dat vooraf aan FC Utrecht-Feyenoord werd aangeboden, stond een boeiende openingszin. ‘De twee taaiste teams van Nederland staan vanmiddag tegenover elkaar’. Met een tikkeltje overdrijving werd gedoeld op de cijfers van de eerste twee speeldagen. Beide ploegen hadden immers nog geen tegendoelpunt hoeven te incasseren. Maar er stond meer op het spel, namelijk sportieve wraak. Feyenoord had onlangs de eindronde van de nacompetitie gewonnen en hield daarmee FC Utrecht van Europees voetbal af.

Douvikas in duel met Trauner.

Kortom, elementen genoeg voor een boeiende confrontatie en die is er dan ook gekomen. Na een enerverende wedstrijd stond er 3-1 op het scorebord en dat waren duidelijke cijfers. FC Utrecht was anderhalf uur lang de bovenliggende partij en hielp Feyenoord wilskrachtig van de toppositie in de eredivisie af. In de opstelling waren nogal wat verrassingen te zien. Gyrano Kerk ontbrak zelfs helemaal in de selectie want hij tekende dit weekend voor Lokomotiv Moskou en nam in de kleedkamer afscheid van zijn teamgenoten.

Behalve Kerk ontbraken ook Adrian Dalmau, Othmane Boussaid en Mark van der Maarel in de opstelling. Laatstgenoemde scoorde nog tegen Sparta maar moest nu zijn plek afstaan aan de nieuwe aankoop Mike van der Hoorn die een gedegen indruk maakte naast Willem Jansen in het centrum van de defensie. ,,Het voelde heel vertrouwd op die positie en we hebben dan ook weinig kansen weg gegeven,’’ aldus Van der Hoorn die benadrukte dat de gelijkmaker van Jansen op een wel erg welkom moment kwam, zo vlak voor het rustsignaal. ,,We waren toen even kwijt, maar die 1-1 gaf een enorm stukje zelfvertrouwen terug.’’

Van der Maarel in duel met Malacia.

En toen kwam die sensationele beginfase van de tweede helft. Binnen vier minuten lagen twee treffers achter Justin Bijlow. Eerst kopte Moussa Sylla de bal uit een hoekschop in de verste hoek waarna Simon Gustafson een strafschop mocht nemen na een overtreding binnen de zestien meter van Tyrell Malacia. Eerder in de wedstrijd had scheidsrechter Dennis Higler al een penalty toegekend maar door ingrijpen van VAR-man Allard Lindhout werd die beslissing terug gedraaid.

En kort na rust de 2-1.

Achteraf had dit het breekpunt van de wedstrijd kunnen zijn, zeker toen Luis Sinisterra vlak voor rust Maarten Paes passeerde in de korte hoek. Maar FC Utrecht had in de persoon van aanvoerder Willem Jansen meteen een doeltreffend antwoord klaar, hij schatte een assist van Tasos Douvikas op juiste waarde: 1-1. Het werd de opmaat naar een fraaie 3-1 zege. En een kolkend Galgenwaard vierde zingend en swingend minuten lang de sportieve wraak op het missen van Europees voetbal.