Door Hans van Echtelt -  Een avond in Volendam waar voor FC Utrecht de wet van Murphy geheel van toepassing was. Dit is de trieste balans: 1-0-nederlaag en onderaan de ranglijst, voor de tweede keer in de ruim 53 jaar dat ik voor de club verslaggeving verzorg.

Maar dat was niet het enige trieste: 400 supporters werden door de gemeentelijke autoriteiten teruggestuurd naar de Domstad uit angst voor mogelijke ongeregeldheden.

Vervolgens al na zes minuten een rode kaart voor Nick Viergever, die aanvankelijk geel kreeg na een overtreding op Lequincio Zeefuik maar door ingrijpen van de VAR (Dennis Higler) alsnog van het veld werd gestuurd. Daarmee is Viergever intussen ‘medekoploper’ in de eredivisie, het zevende rood in zijn loopbaan.

En de gifbeker was vervolgens nog niet leeg: invaller Mats Seuntjes laat vervolgens twee unieke kansen om alsnog aan de goede kant van de score te komen liggen.

Zonder de steun van de twaalfde man op de bezoekerstribune werd het in Volendam - zeker na de rode kaart - een vrijwel onmogelijke taak voor een elftal dat zonder enig zelfvertrouwen opereert.

Alleen in het seizoen 1995-1996 verkeerde FC Utrecht in een soortelijke situatie, maar toen werd alsnog het vege lijf gered. 

Voor Ron Jans wordt het nu wel een precaire uitdaging om de ploeg uit het moeras te trekken. De coach heeft al aangekondigd dat hij een psycholoog te hulp zal roepen om de mentale kwetsbaarheid van zijn elftal weg te nemen.

De ploeg heeft nu twee weken de tijd om de wonden te likken, dan komt uitgerekend Ajax naar Galgenwaard, de Amsterdammers kampen met hetzelfde euvel als FC Utrecht. Dat kan dus een interessante confrontatie worden. 

DOS
Tijdens Volendam-FC Utrecht gingen mijn gedachten terug naar 15 juni 1969, toen een soortgelijke wedstrijd op het programma stond: Volendam-DOS. Met als inzet: degradatie uit de eredivisie.

De Kanaries moesten winnen om het vege lijf te redden en kwamen zelfs met 1-0 achter. Toen gebeurde het wonder: via twee treffers uit het niets van George in ’t Veld die dat seizoen nauwelijks een basisplaats had gekregen, werd het alsnog 2-1 voor de Utrechters die alsnog in de eredivisie bleven.

In 1969 werd matchwinnaar Georg in ’t Veld bedolven onder clubgenoten. (Foto: archief Hans van Echtelt)

In 1969 was degradatie angstig dichtbij, maar de slogan bij ons journalisten ‘DOS kan niets, zelfs niet degraderen’ kwam uit. Maar het is de vraag of dat motto ook voor FC Utrecht geldt, we weten immers hoe het FC Twente enkele jaren geleden en FC Groningen vorig seizoen verging.

Na de fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox in 1970 hoopten de Utrechtse voetbalfans dat het degradatiespook voor altijd op de vlucht gejaagd was uit Galgenwaard. Maar hoe moet het verder dit seizoen, nu de wet van Murphy FC Utrecht blijkbaar zo nadrukkelijk in de greep heeft genomen? Het zijn sombere gedachten na een triest avondje-Volendam…